Nie sme v monarchii. Neviem o tom, že nedokázaný sexuálny styk je metódou práce, opáčila štatutárka Čistého dňa

    0
    Zuzana Miková Tománková, zakladateľka resocializačného centra Čistý deň (Autor: TASR)

    Ministerstvo práce pod vedením Richtera rozhodlo, že resocializačné zariadenie Čistý deň, opakovane spájané s kauzami súvisiacimi so zneužívaním chovankýň, má prísť o akreditáciu.

    Bolo totiž vznesené obvinenie zo sexuálneho zneužívania voči bývalému pracovníkovi centra. „MPSVR na základe tejto novej informácie bezodkladne zruší akreditáciu Resocializačnému stredisku Čistý deň,“ oznámila hovorkyňa ministerstva Veronika Husárová s tým, že minister opakovane zdôrazňoval, že bude zohľadňovať každé nové zistenie.

    Spoluzakladateľke centra Zuzane Tománkovej správu oznámil denník Nový Čas. „Čože? To nemyslíte vážne. Nemáme nič oznámené a pán minister nie je kompetentný zo zákona, aby niečo zrušil v tejto fáze. Pokiaľ sme v demokratickej krajine, tak sa tu nemôže rozhodovať ako v nejakej monarchii,“ čudovala sa. „Akreditácia môže byť odňatá vtedy, keď metódami práce poškodzujete dieťa. Ja neviem o tom, že sexuálny styk, ktorý nikto nedokázal, je metódou práce,“ konštatovala Tománková.

    Ministerstvo však nesmie vydať rozhodnutie bez predchádzajúceho vyjadrenia zo strany Akreditačnej komisie. Návrh na odobratie akreditácie Čistému dňu má ministerstvo komisii predložiť na jej najbližšom zasadnutí 23. augusta. Keďže komisia už o odobratí akreditácie zariadeniu raz rozhodla, zrejme tak rozhodne znova.

    „My sme radi, že sme nepodľahli mediálnemu a politickému tlaku a celý rok sme sa venovali ľuďom, ktorí to potrebovali, a ktorí sa v septembri môžu vrátiť do normálneho života,“ uviedla štatutárka zariadenia Tománková pre denník Plus JEDEN DEŇ. Rozhodnutie ministerstva aj s manželom akceptujú, sú však pripravení štát žalovať.

    - Reklama -