Nie sme klinika mentálneho zdravia, odkázali od Fica. Poslanci si o Matovičovom odchode z parlamentu tiež povedali svoje. Padli aj naozaj drsné slová

    0
    Predseda hnutia OĽaNO-NOVA Igor Matovič (Autor: TASR)
    Igor Matovič oznámil, že nebude viac chodiť na zasadania parlamentu. Rozhodol sa tak po minulotýždňovom incidente, keď sa mu pri prechádzke so psom údajne vyhrážal fyzickou likvidáciou neznámy muž. O tejto téme sme viac písali TU
     
    Líder hnutia OĽaNO známy svojimi nekonvenčnými vystúpeniami a hlasnou kritikou na adresu vládnej koalície si za svoje vyhlásenie, že nebude chodiť do národnej rady pod vedením Andreja Danka, získal podporu aj more kritiky. 

    Neslúži a nechráni, ale zastrašuje a krágľuje

    Podpredseda SaS Ľubomír Galko si nedával servítku pred ústa a na tlačovej konferencii k tejto téme nešetril kritikou voči ministrovi vnútra a šéfovi polície. „Polícia pod vedením Kaliňáka a Gašpara neslúži a nechráni, ale zastrašuje a krágľuje na politickú objednávku,“ vyhlásil opozičný poslanec vo vyjadrení k Igorovi Matovičovi. 
     
    Podľa Galka priviedol minister vnútra Robert Kaliňák slovenskú políciu v uplynulých týždňoch a dňoch do kritického stavu. „Spravil z nej represívny politický orgán, ktorý využíva na krágľovanie vládnej strane Smer-SD nepohodlných predstaviteľov opozície,“ skonštatoval Galko na tlačovke zverejnenej na sociálnej sieti. 
     
    Matovičov príklad je podľa Galka „živým svedectvom, že minister vnútra sa nezastaví pred ničím a je pripravený použiť aj tie najšpinavšie metódy na likvidáciu hocikoho, kto jemu osobne alebo niekomu z jeho politickej partaje stojí v ceste“.

    Čo na to ÚV a predseda NR SR?

    Galko však pri tlačovke neskončil a ráno po vystúpení Igora Matoviča pred národnou radou vydal na svojom oficiálnom facebookovom profile nové stanovisko. Tentokrát k reakcii úradu vlády určenej pre médiá. 
     
    „Vážená redakcia, asi omylom sme od vás dostali žiadosť o reakciu na tvrdenia Igora Matoviča. Nie sme kompetentní sa k tejto téme vyjadriť, keďže sme úrad vlády a nie klinika mentálneho zdravia. Je neuveriteľné, že v deň, keď si pripomíname víťazstvo nad fašizmom, keď spomíname na našich otcov, ktorí zahynuli v boji proti fašizmu, tento človek otravuje spoločnosť svojou diagnózou,“ cituje Galko z oficiálnej odpovede úradu vlády na otázku novinárov k včerajšku.
     
    Podpredseda SaS pripomenul aj nedávny prípad smrti Františka Gauliedera, ktorý podľa vyšetrovania spáchal samovraždu skokom pod vlak a Matovičovi sa údajne vyhrážali práve tým, že mu „nájdu vlak“. „Teraz by som sa nečudoval, ak by mu pod ten vlak niekto naozaj v blízkej budúcnosti pomohol,“ píše Galko na sociálnej sieti
     
    Reakcia prišla aj od predsedu parlamentu Andreja Danka (SNS). „Toto vystúpenie už nepotrebuje žiaden komentár,“ napísal v stanovisku šéf národnej rady.

    Ako to vidia ďalší poslanci?

    S prosbou o reakciu sme oslovili aj poslanca Ľudovej strany Naše Slovensko Milana Uhríka. Ten nám povedal, že je pre neho ťažké sa k niečomu takému vyjadriť a prezradil aj dôvod. „Viete, pán Matovič sústavne útočí na niekoho, ale stále tomu chýba jedna vec a tou sú argumenty a dôkazy. Tak isto obviňuje aj nás, tak isto obviňuje aj vládu,“ povedal Uhrík pre Parlamentné listy. 
     
    Poslanec ĽS NS však jedným dychom dodal, že sa Ľudová strana nezastáva vlády ani netvrdí, že by Matovič nemohol mať pravdu. „Bolo by ale pekné, keby po tých rokoch nejakú kauzu alebo obvinenie aj dokázal,“ dodal na záver Milan Uhrík. 
     
    Slovo sme dali v tejto veci aj lídrovi hnutia Sme rodina Borisovi Kollárovi, ktorý prezradil, že podľa neho je potrebné sa zamerať nie na to, čo Matovič povedal na tlačovke, ale na to, čo ho k tomu viedlo. „Keď si vezmete, že boli porušené jeho práva, že sa mu ktosi hrabal v zdravotnej karte, hrabali sa mu v účtoch, vynášali von informácie, to, čo premiér zverejnil pred voľbami, bolo protizákonné,“ povedal Kollár pre PL. 
     
    Podľa Kollára ja líder OĽaNO „šikanovaný z každej strany“. To, že sa ktosi Matovičovi vyhrážal, že mu „nájde vlak“, nahráva na otázku, či nešlo o narážku na smrť exposlanca Františka Gauliedera, ktorá bola označená za samovraždu. „Neverím na Gauliederovu samovraždu. Neverím, že sa niekde 12 hodín potuloval a potom skočil pod vlak, keď plánoval kopec vecí s rodinou,“ povedal nám líder hnutia Sme rodina. 
     
    Kollár uviedol, že „Igor musel mať mimoriadne vážny dôvod, keď toto urobil“ a dodal, že nie vždy súhlasil s Matovičom a jeho vystupovaním v NR SR, pre ktoré s ním malo spory aj hnutie Sme rodina. „Cez to všetko si osobne myslím, že to, čo Igor robí, ten boj proti establishmentu, je úprimný a tým pádom to vnímam tak, že nepriateľ môjho nepriateľa je môj spojenec,“ odpovedal Kollár na otázky Parlamentných listov. 
     
    K včerajšiemu rozruchu sa vyjadrila aj Matovičova stranícka kolegyňa. Veronika Remišová (OĽaNO) uviedla, že toto rozhodnutie vie pochopiť. „Niektorí predstavitelia vládnej koalície už viac ako rok zneužívajú políciu a nelegálne získané informácie od štátnych inštitúcií, aby ho diskreditovali a šikanovali,“ tvrdí Remišová. 
     
    Podľa poslanca Národnej rady SR Juraja Drobu (SaS) bol Igor Matovič vždy na správnej strane barikády a líder OĽaNO má jeho dôveru aj naďalej. Droba je spoločný kandidát SaS a OĽaNO na post bratislavského župana v blížiacich sa voľbách do VÚC. 
     
    „S obsahom politiky Igora Matoviča sa v niektorých témach rozchádzam. S formou sa rozchádzam ešte častejšie. Jedným dychom však musím povedať, že akokoľvek svojský je, od začiatku stojí na správnej strane barikády, obhajuje spravodlivosť a bojuje proti zlodejom a gangsterskému ponímaniu politiky,“ napísal Droba na svojom facebookovom profile. 
     
    Kandidát na šéfa Bratislavského samosprávneho kraja priznáva, že rozhodnutiu Igora Matoviča nechodiť na zasadania parlamentu nerozumie, ale napriek tomu má líder OĽaNO jeho „podporu rovnako, ako ju mal v roku 2011“, keď Droba ako jediný v SaS hlasoval proti vylúčeniu Matoviča z poslaneckého klubu SaS. 
     
    Z vládnej koalície sa ku kroku Igora Matoviča vyjadril predseda strany Most-Híd Béla Bugár, ktorý toto rozhodnutie nechodiť do NR SR na rokovania považuje za „svojský spôsob narábania s poslaneckým mandátom“. Myslí si, že určitú nevôľu táto vec môže vyvolať práve v opozičných radoch.
     
    „Je poslancom NR SR, má stáť na strane pravdy, podať preto trestné oznámenie a umožniť tým začať vyšetrovanie je jeho povinnosťou. Tento mandát znamená aj politickú zodpovednosť, ktorá vylučuje kriminalizovanie spoločnosti,“ zhrnul v stanovisku Most-Híd.
     
    Poslanec NR SR a líder OĽaNO-NOVA Igor Matovič nebude viac chodiť na zasadania parlamentu. Oznámil to na brífingu pred NR SR. Len pripomeňme, že sa tak rozhodol po minulotýždňovom incidente, keď sa mu pri prechádzke so psom vyhrážal fyzickou likvidáciou neznámy muž.
     
    - Reklama -