Nie sme hlúpi, vyjadril sa Fico

    0
    Robert Fico (Autor: TASR)

    V súčasnosti netreba na Slovensku podľa premiéra dane ani znižovať, ani zvyšovať. Bol by som rád, keby zostali v tej polohe, ako sú,“ ďalej uviedol v Sobotných dialógoch.

    Do budúcnosti pripúšťa ešte zníženie dane z príjmu firiem o  jedno percento. Poďme hlavne dane poriadne vyberať, a v tomto urobil Peter Kažimír obrovský kus roboty, lebo sa nám darí vyberať viac,“ zdôraznil predseda vlády.

    Pripomenul, že schválený rozpočet na budúci rok počíta s historicky najnižším deficitom 0,8 % a nesúhlasí s tým, že by mala vláda viac šetriť. Ak sa štátu darí, odmietam škrtiť, šetriť a vytvárať nejaké rezervy. Treba sa správať zodpovedne, nastaviť rozpočet tak, aby bol udržateľný. A ten rozpočet je udržateľný,“ podčiarkol.

    Správame sa racionálne

     Ak sa ekonomike darí, vláda musí podľa premiéra vytvárať aj silné sociálne programy, udržateľné do budúcnosti, ktoré ľuďom pomôžu. Som veľmi rád, že Peter Kažimír pri príprave tohto rozpočtu zakomponoval do neho aj výdavky na takmer štvrťmiliardový tretí sociálny balíček,“ konštatoval Fico.

    Vláda sa však podľa neho správa racionálne a ak na jednej strane chce dať viac ľuďom, na druhej strane sa pozerá aj na potreby zamestnávateľov. Chce preto riešiť aj také problémy ako akútny nedostatok kvalifikovanej pracovnej sily alebo podnikové nájomné bývanie.

    Napriek tomu, že sme ľavicovo orientovaní, to neznamená, že sme hlúpi. Nemôžeme robiť opatrenia, ktoré pôjdu proti konkurencieschopnosti tohto štátu. Ja to viem, preto všetko vyvažujeme tak, aby sme udržali rast,“ dodal Fico.

    Prísnejšie pravidlá pre ústavných sudcov

    „Nebránim sa tomu, aby sme sprísnili kritériá pri výbere sudcov súdu, pokiaľ ide o vek, kvalifikačné predpoklady, toto všetko môžeme urobiť. Ale ak si niekto myslí, že v stave, v akom je národná rada, v stave, kedy opozícia bezhlavo útočí na vládnu koalíciu, bezhlavo, bez dôkazov, môže dôjsť k dohode na voľbe kandidátov ústavného súdu medzi opozíciou a vládnou koalíciou, tak je to úplný nezmysel,“ povedal Fico s tým, že minimálne sú schopní sprísniť kritériá pri výbere, ale je „racionálny a pesimistický“, pokiaľ ide o kvórum.

    Premiér sa vyjadril aj k sudcom Ústavného súdu SR, ktorých do funkcií tento týždeň vymenoval prezident Andrej Kiska. „Prezident odmietol vymenovať sudcov, ktorých navolila národná rada, a vymyslel si vlastné kritériá, lebo tam jednoducho nechcel dať kandidátov, ktorí boli zvolení stranou Smer, keď Smer bol sám vo vláde v rokoch 2012 až 2016. Títo ľudia podali ústavnú sťažnosť a prezident prehral tento spor, lebo ÚS povedal, že prezident porušil práva týchto ľudí,“ skonštatoval Fico. Podľa neho Kiska odmietol rešpektovať rozhodnutie ústavného súdu. „Sám si vymyslel Benátsku komisiu a povedal, že sa bude ňou riadiť.

    Benátska komisia mu povedala, že musí vymenovať, a zase to odignoroval,“ doplnil Fico.

    Tvrdil, že prezident dlhodobo nekonal a porušoval článok Ústavy SR, ktorý hovorí o tom, že má povinnosť udržiavať riadny chod ústavných orgánov. „Prezident porušoval ústavu, ústavný súd mu dal po nose a celá vec je vyriešená,“ dodal premiér.

    Moja kandidatúra bola politická chyba

    Fico potvrdil, že nebude opäť kandidovať na post prezidenta, a zopakoval, že jeho kandidatúra v roku 2014 bola chybou. „Bola to veľká politická chyba, až som prekvapený, že som ju s takými politickými skúsenosťami urobil. Ako predseda vlády, ktorý polarizuje spoločnosť, som nemohol zvíťaziť.“ Jedným z cieľov strany Smer je podľa premiéra úspešne dotiahnuť stranu do víťazných parlamentných volieb.


    autor: mk, TASR
     

    - Reklama -