Nie je pravda, že utečenci opovrhujú pomocou. Všetci sú vďační, hovorí profesor Krčméry

    0
    Vladimír Krčméry (vpravo) na tlačovej besede k vzniku Národného referenčného centra pre tropické choroby (Autor: SITA)

    Úplne iný pohľad ako politici, ktorí musia myslieť aj na svoje preferencie, majú na krízu odborníci a  ľudia z tretieho sektora. Jedným z takýchto naslovovzatých odborníkov je aj profesor Vladimír Krčméry, ktorý vedie projekty na pomoc ľuďom v krajinách tretieho sveta. Jeho najznámejším projektom je pravdepodobne House of Family (Dom rodiny) v Kambodži, ktorý združuje domovy pre deti s HIV. Krčméry tvrdí, že v Maďarsku hrozí okrem utečeneckej aj humanitárna kríza.

    V rozhovore pre denník Nový čas Krčméry uviedol, že jeho tímy od začiatku septembra pomáhajú v Maďarsku. „Najprv sme boli na budapeštianskej stanici Keleti, potom s evanjelickou diakoniou v Röszke a od štvrtka minulého týždňa chodíme do Vámosszabadi. Chodíme taký 10-členný tím a veľmi nám pomáha Komplexná centrálna záchranná služba z Gabčíkova, ktorá nám postavila stan a dala oblečenie so svojím označením – predtým nás totiž maďarskí policajti posielali preč, že nemáme povolenie na poskytovanie zdravotnej starostlivosti. Denne môžeme ošetriť 200 až 300 pacientov,“ uvádza Krčméry.

    Vďační za každú pomoc

    Podľa Krčméryho nie sú pravdivé informácie o tom, že by utečenci opovrhovali pomocou, ktorú dostanú od humanitárnych pracovníkov. „Všetci sú vďační za akúkoľvek pomoc. Vozíme im plienky, detské sušené mlieko, pršiplášte, dáždniky, spacáky, karimatky,“ tvrdí profesor, ktorý sa celý život venuje humanitárnym projektom.

    Zlyhanie elít

    Súčasná utečenecká kríza má jasných vinníkov, ktorými sú podľa Krčméryho politici. „Nemôžeme požadovať od ľudí, aby sa vyjadrovali o niečom, o čom nemajú páru. Ak chceme, aby sa kvalifikovane vyjadrili, musia najprv dostať dobrú informáciu. Tento národ už vzdelávajú iba médiá a školy. Ale predsa politici majú byť tí, ktorí určujú tón,“ myslí si profesor. Krčméry pritom ponúka, podľa neho jednoduché riešenie problému, ktorý predstavuje otázka, kto z utečencov má právo na azyl Európe. „Treba len rozlíšiť tých, čo utekajú pred vojnou, od ekonomických migrantov,“ tvrdí Vladimír Krčméry.

    Celý rozhovor s Vladimírom Krčmérym si môžete prečítať TU

    - Reklama -