Nežnú revolúciu si s opozíciou pripomínalo na Námestí SNP niekoľko stovák ľudí. Opäť sa štrngalo kľúčmi

    0
    Účastníci spoločného podujatia opozičných strán s názvom Toto sme nechceli! pri príležitosti 27. výročia Nežnej revolúcie na Námestí SNP (Autor: TASR)

    “Žalujem vás, ktorí ste nezabránili, hoci ste mohli, korupcii. Žalujem vás, ktorí ste nenastolili právny štát. Žalujem vás politici, ktorí chránite zlodejov,” hovoril poslanec NR SR a tribún Novembra '89 Ján Budaj. Opätovne vyzval na zrušenie “krvavých Mečiarových amnestií” a vyhlásil, že Slovensko ohrozujú politici, ktorí nevedia nastoliť spravodlivosť.

    Líder SaS Richard Sulík v súvislosti so zmenami na Slovensku uviedol, že veľa z 27 rokov od Nežnej revolúcie bolo premárnených. “Toto sme nechceli,” zdôraznil Zsolt Simon, podľa ktorého k hodnotám Novembra '89 sa nestačí hlásiť, ale treba ich aj doložiť činmi. “Hodnoty Novembra nie sú zlučiteľné s vládou korupcie a klientelizmu,” doplnil.

    Miroslav Beblavý doplnil, že je našou povinnosťou, aby naše deti nemuseli o ďalších 27 rokov stáť na námestiach a volať po zmene. “A aby si mohli povedať, že žijú v krajine, ktorá patrí k najlepším v Európe,” povedal Beblavý.

    Predseda KDH Alojz Hlina si myslí, že je čas na nový November. “Pokazili sme to a je čas na zmenu. Nevzdávajme sa, Slovensko je naša krajina. Musíme ju vytrhnúť z rúk tých, ktorí nikdy nič nevytvorili, len ukradli, čo vytvorili iní. Nastal čas na zmenu,” obrátil sa na ľudí na námestí. Tí jeho slová odmenili štrnganím kľúčov.

    Na zhromaždení sa objavili aj aktivisti okolo Aleny Krempaskej, ktorí už dlhší čas kritizujú lídra OĽaNO-NOVA Igora Matoviča. Krempaská a Peter Weisenbacher organizovali v minulosti protesty Gorila. Na Námestie SNP dnes priniesli transparenty, na ktorých vyhlasujú, že nechceli islamofóbnych liberálov proti slobode a solidarite, homofóbnych obyčajných ľudákov a nenávistné osobnosti a 17. november len pre vyvolené strany.

    Nežná revolúcia je obdobie od 17. novembra 1989, keď prebehli udalosti, ktoré vyústili do pádu socialistického zriadenia na území vtedajšej Československej socialistickej republiky. V Prahe sa 17. novembra '89 konala pri príležitosti Medzinárodného dňa študentstva veľká demonštrácia študentov vysokých škôl, ktorej brutálne násilné potlačenie odštartovalo prelomové politické zmeny v krajine. To malo za následok pád socializmu. Slovenská republika si tieto udalosti pripomína štátnym sviatkom – 17. novembra – Dňom boja za slobodu a demokraciu.

    - Reklama -