Nezávislé Katalánsko? Potom prídu ďalší a nakoniec vojna, varuje francúzsky expremiér

    0
    Francúzsky expremiér Manuel Valls (Autor: SITA)

    Valls zdôraznil, že Európania by mali jasne naznačiť politickým predstaviteľom Katalánska, že v prípade vyhlásenia nezávislosti by neboli členmi Európskej únie. “To by bolo šialené,” odpovedal expremiér na otázku, ako vníma snahy katalánskeho predsedu vlády Carlesa Puigdemonta vyhlásiť nezávislosť tohto najbohatšieho regiónu Španielska.

    Valls v televíznom rozhovore upozornil na skutočnosť, že sila Španielska je vo veľkých regiónoch ako Katalánsko a Baskicko. “A sila Katalánska a Baskicka je v tom, že sú súčasťou jedného zo starých národných štátov Európy. Tých nie je veľa. Je to Anglicko, Španielsko a Francúzsko,” spresnil Valls.

    Bývalý vysoký činiteľ francúzskych socialistov, v súčasnosti poslanec za vládnuce hnutie Republika v pohybe, upozornil, že rozložiť národný štát Španielsko znamená rozložiť Európu. “Ak otvoríme Pandorinu skrinku, zajtra bude na rade Baskicko, potom francúzske Baskicko a potom príde na rad severné Taliansko a nakoniec vojna,” skonštatoval Valls.

    Podľa jeho slov nemôže byť nezávislosť pre Katalánsko a separatistom z tohto regiónu treba jasne povedať, že ak chcú odísť, nebudú v EÚ a nebudú mať jednotnú menu euro.

    - Reklama -