Nezarábame 16-tisíc eur mesačne. Sú to nezmysly. Europoslanci sa bránia Dankovmu návrhu zdaniť ich platy

    0
    Prezident Slovenskej republiky Andrej Kiska počas stretnutia so slovenskými europoslancami (Autor: TASR)

    Zdanenie platu slovenských europoslancov bude témou dňa, nie je totiž možné, aby zarábali aj štvornásobne viac ako slovenský premiér. Vedie to potom k nedôvere ľudí v EÚ. V nedeľňajšej diskusnej relácii TA3 V politike to povedal predseda Národnej rady (NR) SR Andrej Danko (SNS), podľa ktorého je potrebné sa zaoberať aj zdaňovaním vojenských a policajných pridelencov či veľvyslancov.

    „Chcem, aby Slovensko malo konečne jeden systémový zákon, aby tu neboli teátra ku koncu roka, že poslanci národnej rady si chcú zdvíhať platy, lebo sú tu také anomálie v štáte a šialené mzdy u niektorých ľudí, že tu rozum zastáva,“ povedal Danko. Mesačný plat europoslanca sa podľa neho môže pohybovať až na úrovni 16 000 eur, pričom uviedol, že plat premiéra SR je okolo 4 000 eur a jeho čistý plat 2 300 eur. 

    Pri komplexnom riešení odmeňovania ústavných činiteľov a nominantov štátnej správy sa podľa neho treba pozrieť na zdanenie nielen europoslancov, ale aj niektorých ľudí na ambasádach v zahraničí.

    Líder opozičnej SaS a europoslanec Richard Sulík odmietol tvrdenia o plate 16 000 eur. Plat europoslanca sa podľa neho hýbe na úrovni 6 600 eur.

    „Keď je problém s peniazmi u iných, treba riešiť iných a nie europoslancov. Ak však prídu takéto návrhy, že ideme dodaniť europoslancov, aby všetci na Slovensku platili rovnako, ja s tým súhlasím,“ uviedol.

    Keď sa ekonomike darí, neexistuje podľa Sulíka ďalší dôvod, aby zostali platy poslancov NR SR zmrazené. „Keby to malo byť dokopy veľa peňazí, radšej znížme počet poslancov a majme ich lepšie zaplatených,“ podotkol Sulík s tým, že ani slovenský premiér by podľa neho nemal zarábať 4 000 eur.

    Naše platy nemajú vplyv na dôveru ľudí k EÚ, oponuje Maňka

    Europoslanec za Smer-SD Vladimír Maňka pripomína, že platy europoslancov sú vyplácané z rozpočtu Parlamentu a už podliehajú dani EÚ a znižujú sa o odvody. „Nerozumiem návrhu pána Danka a ani neviem, ako to myslel, či sa zdanenie bude týkať iba europoslancov alebo aj všetkých občanov, ktorí pracujú v zahraničí. Niektorí naši občania, ktorí pracujú v zahraničí, majú pritom oveľa väčšie platy ako europoslanci. Treba tento problém posúdiť komplexne a férovo v rámci celej EÚ,“ myslí si europoslanec s tým, že je pravda, že plat slovenského premiéra je neporovnateľne nízky oproti jeho kolegom zo zahraničia či ľuďom zo štátnych podnikov.

    Maňka taktiež podobne ako Sulík však odmieta, že by europoslanci zarábali 16-tisíc eur mesačne. „Žiaden europoslanec nezarába 16 000 eur. Ak myslel financie na chod kancelárie, tak to sú peniaze, ktoré vypláca Európsky parlament priamo ľuďom, ktorí sú našimi asistentmi. Ak by chcel niekto dodaniť nejakým spôsobom naše platy, tak by predsa iní europoslanci, napríklad z Rumunska, mali väčšie platy ako tí slovenskí. To je v priamom rozpore o tom, čo sa rozpráva, že by mali mať zamestnanci na rovnakej pozícii rovnaké platy v celej EÚ,“ dodal smerácky europoslanec.

    Europoslanec za Smer si nemyslí, že by platy europoslancov prehlbovali nedôveru občanov voči EÚ, ako tvrdí Andrej Danko. „Nedôveru spôsobuje korupcia a ľudí hnevá to, ak niekde unikajú peniaze, nie to, či slovenský rozpočet získa pár sto eur zo zdodanenia europoslanca. To nemá vplyv na ľudí a ich dôveru,“ uzavrel Vladimír Maňka.

    Rozmýšľala by som, či to nie je závisť, tvrdí Záborská

    Anna Záborská, zvolená do Európskeho parlamentu za KDH, tvrdí, že zaujme svoje stanovisko až vtedy, ak predseda parlamentu predstaví konkrétny návrh na zdanenie platov europoslancov, pričom odmieta, že by otázka ich platov znižovala dôveru ľudí k EÚ. „Je to názor pána Danka, ale ak to neznižuje dôveru v iných štátoch Európskej únie, tak prečo by to malo znižovať na Slovensku? Rozhodne s tým nesúhlasím. Moji voliči vidia, čo robím, a nikdy so mnou nehovorili o výške platu. Ak Danko porovnáva výšku svojho príjmu s europoslancami, tak by som rozmýšľala nad tým, či to nie je závisť,“ povedala europoslankyňa.

    Kolega Záborskej z KDH, europoslanec Miroslav Mikolášik hovorí o divnom výroku predsedu NR SR. „Myslím si, že pán Danko nerozumie vôbec problematike europoslancov a ani Európskeho parlamentu, tak ako by mal. Je to divný výrok ako mnohé divné výroky pána Danka v minulosti,“ zhodnotil Mikolášik.

    Škripek hovorí o nezmysle

    S Dankovým návrhom nesúhlasí ani europoslanec Branislav Škripek, pričom poukazuje na to, že platy europoslancov už zdanené sú. „Pred pár rokmi si mohla Slovenská republika vybrať, ako budú platení europoslanci. Mohli sme sa rozhodnúť, či budú platení Slovenskou republikou a ňou aj zdaňovaní alebo či to bude robiť únijný rozpočet. Slovensko sa rozhodlo, že nás bude platiť a zdaňovať únijný rozpočet. Čiže my už máme zdanený plat. To je aký nezmysel, čo navrhuje Danko? Ak nás chce zdaniť, bude nás musieť platiť a v konečnom dôsledku štátny rozpočet iba zaťaží,“ hovorí Škripek.

    „Vôbec nie je pravda rozprávať, že máme 16-tisícové platy. Nikto sa nepýta na naše výdaje. Toto povolanie, okrem toho, že sme odlúčení od rodiny, má vysoké nároky. Nikto sa však nepýta ani na našu prácu. Ja by som chcel napríklad pravidelne hovoriť v Národnej rade SR, čo robím, aby sme boli lepšie prepojenie. Ak sa kritizujú príjmy europoslanca, tak nech, naopak, dostanem priestor, kde môžem hovoriť aj o svojej práci, čo som vykonal,“ uzavrel Branislav Škripek.

    Štefanec: Danko podkopáva dôveru k EÚ svojimi nepravdami

    Europoslanec Ivan Štefanec, zvolený za SDKÚ-DS, sa vyjadril: „Nemienim reagovať na populistické výroky pána predsedu parlamentu. Ak príde s nejakým relevantným návrhom, tak sa k tomu rád vyjadrím. Zatiaľ som však nepočul nič konkrétne.“

    Štefanec však zároveň odmieta slová Andreja Danka, že by europoslanci zarábali až 16-tisíc eur mesačne a to by vytváralo nedôveru u občanov voči EÚ. „Predseda NR SR by nemal šíriť lži a nepravdy, pretože on práve takýmto spôsobom podkopáva dôveru k Európskej únii a taktiež k tomu prispieva to, že chodí na stretnutia s ľuďmi, ktorí sú na sankčnom zozname. Keď sa Danko bojí dať návrh na riešenie situácie odmeňovania ústavných činiteľov, tak to je na ňom, nemôže to však hádzať na druhých,“ dodal Ivan Štefanec na margo Dankovho porovnávania svojho platu s platmi europoslancov.

    Predseda parlamentu hovorí o dodanení

    Bývalý europoslanec, ktorý bol v Európskom parlamente v rokoch 2009 až 2014, a zároveň aj súčasný podpredseda SNS Jaroslav Paška dal za pravdu europoslancom, čo sa týka výšky platu na úrovni šesťtisíc eur. „Andrej Danko by chcel platy europoslancom dodaniť. To znamená, že pokiaľ daň EÚ je nižšia ako daň Slovenskej republiky, tak predseda parlamentu by chcel, aby tento rozdiel bol dodanený na Slovensku. Europoslanci však majú pravdu v tom, že ich platy sú okolo šesťtisíc eur v čistom a z hľadiska hierarchie sú ich platy veľakrát nižšie ako platy úradníkov EÚ, ktorí majú manažérske postavenie,“ povedal Paška.

    „Pokiaľ táto téma vyvoláva pochybnosti a nezrovnalosti, tak treba o tom hovoriť a treba si to vyčísliť. Je dobré mať nastavené mzdové tabuľky tak, aby boli férové, a to je platné nielen voči poslancom parlamentu, europoslancom, ale aj voči zamestnancom v štátnej a verejnej správe,“ uzavrel podpredseda SNS.

    Podľa oficiálnej stránky Európskeho parlamentu predstavuje mesačný plat poslancov EP pred zdanením 8 484,05 eura (údaj platný od júla 2016). Plat sa vypláca z rozpočtu Parlamentu, podlieha dani EÚ a znižuje sa o odvody, po odčítaní ktorých dosahuje 6 611,42 eura. Členské štáty môžu navyše poslanecký plat zdaniť podľa vnútroštátnych daňových predpisov. Základný plat poslancov EP je stanovený ako 38,5 % základného platu sudcu Európskeho súdneho dvora, poslanci teda nemajú možnosť sami rozhodovať o výške svojich platov.

    - Reklama -