Neviem si predstaviť, že premiér môže byť zvolený za ústavného sudcu, hovorí Remišová. Aktívni politici by podľa nej na takýto post nemali kandidovať

    0
    Fico prichádza na Bezpečnostnú radu SR 8. novembra 2017 (Autor: TASR)

    “Pán Fico je predseda najsilnejšej strany, je to premiér, je to aktívny politik a ja si neviem predstaviť, ako by bolo možné, aby sme v právnom štáte zvolili na post ústavného sudcu premiéra,” povedala Remišová.

    S prípadnou podporou opozičného hnutia OĽaNO podľa nej Fico nemôže rátať. Priečilo by sa to všetkým princípom, ktoré v tejto otázke vyznávame. Ústavný súd je jedna z najzákladnejších inštitúcií štátu. Zaručuje ústavnosť štátu, chráni naše ústavné práva a nie je predsa možné, aby o týchto právach rozhodoval aktívny politik. Ústavný sudca je funkcia, ktorá má byť nestranná, a tam nemá čo hľadať aktívny politik,” doplnila.

    Denník N v piatok (9.2.) priniesol informáciu, že podľa viacerých od seba nezávislých zdrojov z vládnych aj opozičných strán zvažuje Fico svoju kandidatúru na sudcu Ústavného súdu SR a spája ju s pozíciou predsedu súdu. Fico zatiaľ kandidatúru nepripúšťa. “Mojou ambíciou je, a už som to niekoľkokrát zdôraznil, doviesť stranu Smer k piatemu víťazstvu vo voľbách a k štvrtej účasti vo vláde,” zareagoval podľa Denníka N na otázku, či zvažuje kandidatúru.

    - Reklama -