Neviditeľný skokan roka a Daniš si skočili do vlasov. Ste strašný populista – odkazuje komentátor Dankovi

    0
    Andrej Danko, predseda Slovenskej národnej strany (Autor: SITA)

    Ako vidí utečeneckú krízu predseda mimoparlamentnej strany SNS Andrej Danko? Podľa neho sa utečenci nemôžu len tak svojvoľne prechádzať po území Európskej únie a ešte k tomu aj bez dokladov. Podelil sa o svoju skúsenosť s utečencami, keď cestoval so svojím synom do Viedne.

    Máme právo na to, aby sme vedeli, čo sú zač

    „Na diaľnici pochodovalo desať ľudí bez dokladov. Ocko, kto to je? Ja mám strach,“ hovorí šéf národniarov. Danko zopakoval, že je nepredstaviteľné, aby ktokoľvek prišiel len tak na územie cudzieho štátu, pretože spôsob takého vniknutia môže ohroziť ľudí, ktorí tam žijú „Máme právo na to, aby sme vedeli, či tí ľudia majú nejaké choroby, aké majú maniere či správanie,“ vysvetľoval.

    Za všetko môže Grécko

    Azyl je podľa neho politické prenasledovanie, ktoré sa dnes vo veľkom zneužíva. Západným krajinám vyčíta ich veľkorysý sociálny program pre utečencov, pretože je presvedčený, že o takých výhodách obyvatelia Únie ani len nechyrujú. Vo svojom rozprávaní pokračoval, že má veľkú výhradu k ochrane a k bezpečnostným zložkám Únie. „Ak je EÚ združenie suverénnych štátov, tak je potrebné mať posilnené bezpečnostné zložky EÚ,“ dodal. V zápätí sa pustil do kritiky Grécka cez územie ktorého dnes prichádza do Európy najvyšší počet migrantov. „Grécko ohrozilo stabilitu eura a dnes ohrozuje stabilitu bezpečnosti,“ vyhlásil.

    NATO už malo dávno zakročiť

    Do ochrany vonkajších hraníc EÚ sa podľa neho už dávno mali zapojiť OSN spolu s NATO. Na to mu Dag Daniš položil otázku, čo by robila Severoatlantická aliancia s utečencami?  Danko odpovedá, že by napríklad mala vo väčšom rozsahu ochrániť územie Stredozemného mora pri zachytávaní utečencov. Migrantov podľa neho treba vracať na miesto, odkiaľ vyplávali. „Nemôže si každý sadnúť na loď a prísť do Európy,“ hovorí.

    „Pán Danko, to je strašný populizmus! Vy nemôžete vyzývať NATO, aby zasiahlo do utečeneckej krízy, pretože NATO je bojová aliancia a ona nemá čo robiť v humanitárnej kríze,“ oponuje mu Daniš. Od Danka žiadal presnejšiu odpoveď. „Ako má zasiahnuť NATO? Veď to je nezmysel! Čo má urobiť armáda s ľuďmi, ktorí sem prídu bez zbraní a hľadajú tu útočisko?“ pýtal sa. Šéf národniarov odpovedal, že on od EÚ očakáva iný postup. Vyslovil obavy, že s blížiacou sa zimou bude vo vzťahu k utečencom na ľudí vyvíjaní citový nátlak, ktorý prevládne nad racionálnym riešením. „Tak, či onak, raz bude musieť prísť k uzatvoreniu hraníc. Ako to dnes niektoré štáty chaoticky robia s výstavbami plotov,“ uviedol. Dodal, že riešením migračnej krízy predsa nemôže byť to, že „ich budeme všetkých živiť“.

    Zákaz nosenia burky

    Danko sa tiež ohradil voči obvineniam, že by bol xenofób. „Ja nie som žiadny xenofób, ani rasista. Tri roky som žil s Kurdom na internátnej izbe. Vyrastal som v regióne, kde sme mali Cigáňov a musel som tam fungovať. Nemám žiadne predsudky voči nikomu,“ vyhlásil. Podľa neho migračná vlna so sebou prináša problém islamizácie Európy. Jeho názor je, že by Slovensko malo pristúpiť ku konkrétnym legislatívnym krokom, ktoré by obmedzili nárast islamizácie spoločnosti. Ako príklad uviedol zákaz nosenia burky či zákaz výstavby minaretov. Vyslovil obavy, že Schengen zanikne. Podľa neho musí byť východná Európa jednotná aj čo sa týka odmietania kvót, pretože „sme len malým súrodencom EÚ“.

    Celú diskusiu si môžete pozrieť TU

     

    - Reklama -