Nevhodné programy pozerať nikto nebude, povedali si v Iráne. A zničili ľuďom satelity

    0
    Iránsky najvyšší vodca Alí Chameneí (Autor: SITA)

    V Iránskej islamskej republike tento týždeň zničili približne 100-tisíc prijímačov satelitného televízneho signálu, sú vraj „morálne nebezpečné“. Na ničenie satelitných tanierov vláda použila ťažkú techniku a buldozéry. 

    „Pravdou je, že väčšina satelitných programov ničí spoločenské povedomie o morálke a kultúre,“ vyhlásil podľa portálu Haaretz šéf iránskych milícií Basidž generál Mohammad Reza Naghdi. Podľa jeho slov televízne programy zvyšujú riziko rozvodov v rodinách a závislosti. Naghdi tiež vyhlásil, že svoje satelity dobrovoľne odovzdalo už milión Iránčanov. Satelity sú v krajine zákonom zakázané a ich vlastníctvo je pokutované na 2500 eur.

    Iránske úrady nedávno tiež podnikli záťah proti ľuďom, ktorí na svojich kontách na sieti Instagram zverejnili fotografie alebo videá, ktoré sú v rozpore s moslimskou morálkou. V rámci operácie s kódovým názvom Pavúk II. zadržali osem z celkovo 170 ľudí, ktorí sú podľa úradov zapletení do modelingového biznisu na sociálnych sieťach. Medzi vytypovanými je 58 modeliek a 59 fotografov, vizážistov či majiteľov salónov krásy. 

    Medzi vinníkov patria podľa vedenia Iránu vplyvy západnej kultúry. Medzi inými je to aj známa hviezda reality šou Kim Kardashianová-Westová, ktorá je jednou z najpopulárnejších amerických celebrít. Iránska jednotka na odhaľovanie organizovaného zločinu na internete tvrdí, že Kardashianová koná na popud riaditeľa sociálnej siete Instagram Kevina Systroma a „zameriava sa na mladých ľudí a ženy“. Viac si môžete prečítať TU.  

    - Reklama -