Nevesty džihádu sa vracajú aj s deťmi do Európy, zatiaľ čo ich manželia majú úplne iné plány

    0
    Ilustračná foto. (Autor: pixabay.com)
    Tlak, ktorý vyvíjajú na militantov Islamského štátu vojská v Iraku a Sýrii, postupne pomáha oslobodzovať stále nové územia a teroristi sa v mnohých regiónoch dali na ústup. Ich manželky, ktoré sa za nami alebo aj spolu s nimi vydali do bojových zón, sa teraz vracajú naspäť domov väčšinou z nutnosti, keď prídu o svojich druhov. 
     
    Prvých desať „neviest džihádu“ sa podľa informácií tajných služieb už stihlo vrátiť z Blízkeho východu do Veľkej Británie. Spolu s nimi aj ich deti, ktorých otcovia stále bojujú v mene teroristov, alebo padli v Iraku či Sýrii. 
     
    Britská polícia očakáva, že z oblastí, ktoré ešte pred nedávnom kontroloval Islamský štát, sa bude v blízkej budúcnosti vracať do Európy stále viac takýchto „neviest džihádu“ a s tým môže byť spojené nemalé bezpečnostné riziko. Tieto ženy totiž žili mesiace či dokonca roky odlúčené od civilizácie medzi militantmi a stratili kontakt s bežným životom v Európe. 
     
    Otázkou podľa polície zostáva, čo urobiť s týmito ženami a deťmi, ktoré mali či majú manželov a otcov v radoch teroristickej organizácie. Podľa záznamov britskej antiteroristickej jednotky odcestovalo na Blízky východ vyše 50 Britiek, ktoré sa stali „nevestami džihádu“.  
     
    Celý text v angličtine nájdete TU.
     
    - Reklama -