Neuveriteľný Banášov obrat. Súhlasí s Merkelovou. Toto mu však vadí

    0
    Jozef Banáš. (Autor: pk)

    Spisovateľ v úvode svojho komentára pre portál Aktuálne.sk cituje vyjadrenia Angely Merkelovej a Jeana Clauda Junckera na adresu zavedenia tureckého trestu smrti. Tí podčiarkujú, že takéto krajiny v Európskej únii svoje miesto nemajú. „Trest smrti – capital punishment, je od staroveku predmetom búrlivých diskusií odborníkov i laikov a v súvislosti s tureckými úvahami o jeho znovuzavedení sa táto téma opäť začína pretriasať. Je to trest nenapraviteľný, neodvolateľný a veľmi riskantný. Proti nemu hovorí najsilnejší argument – justičný omyl,“ polemizuje Banáš. Ako sa zároveň vo svojom zamyslení na tému Turecko vyjadril: “Myslím si, že každý slobodne a demokraticky zmýšľajúci človek so slovami Merkelovej a Junckera so zadosťučinením súhlasí.”

    Ten ďalej cituje Washington Post a slová amerického ministra zahraničných vecí Johna Kerryho. „Aj členstvo v NATO predpokladá rešpektovanie demokratických štandardov,“ vyjadril sa Kerry na adresu zavedenia smrteľného trestu v Turecku. Banáš v citáciách pokračuje a upozorňuje na obsah samotnej preambuly Severoatlantickej zmluvy. „NATO je medzivládna organizácia združených krajín s úlohou chrániť slobodu a bezpečnosť svojich členov politickými a vojenskými prostriedkami. Je založená na spoločných hodnotách demokracie a ľudských práv,“ píše sa v nej.

    Banáš ďalej schvaľuje jednoznačný postoj Junckera s Merkelovou a odobruje, že sa rozhodli s Erdoganom prestať politicky „laškovať“. „Potom sa však musím spýtať, prečo laškujú s vládou USA – krajiny, v ktorej toto základné ľudské právo, ktoré tak veľmi leží na srdci Johnovi Kerrymu, porušujú vlády 32 štátov a trest smrti uplatňuje aj vláda federálna, ktorej ministrom je aj John Kerry,“ píše na záver Banáš.

    - Reklama -