Neuveriteľné, čo riešia v Belgicku! Moslimovia a židia tam odmietajú zákaz rituálneho zabíjania zvierat

    0
    Mešita. Ilustračná fotografia (Autor: SITA)

    Belgická televízna stanica RTBF uviedla, že predseda EMB Salah Echallaoui upozornil, že moslimovia v Belgicku majú vážne pochybnosti o tejto vyhláške – či je v súlade so slobodným výkonom náboženských obradov, ktoré zaručuje belgická ústava a tiež Európsky dohovoru o ľudských právach.

    Echallaoui vo svojom stanovisku spresnil, že pri takejto “citlivej” téme treba prijímať všetky potrebné opatrenia, vrátane hľadania rovnováhy medzi dobrými životnými podmienkami zvierat a slobodou náboženského vyznania.

    Židia a moslimovia sa pri porážke zvierat riadia zvyklosťami svojej viery, ktorá im nariaďuje presný spôsob usmrtenia zvieraťa a konzumáciu jeho mäsa. 

    Smernica EÚ o pravidlách porážky zvierat definuje, že všetky zvieratá musia byť pred porážkou omráčené. Výnimkou sú práve náboženské spôsoby usmrtenia zvierat, pri ktorých je zvieraťu podrezaný krk a zomiera na vykrvácanie. V krajinách EÚ sa však množia hlasy aktivistov za práva zvierat, podľa ktorých sú spôsoby prípravy mäsa, ktoré zodpovedajú požiadavkám islamu (halál) a judaizmu (kóšer), nehumánne a mali by byť zakázané.

    V Belgicku túto tému 5. mája presadil Výbor pre životné prostredie valónskeho parlamentu. Valónski poslanci navrhli text vyhlášky, ktorou sa od 1. júna 2018 zakazuje porážka zvierat bez predchádzajúceho omráčenia, s ustanovením prechodného obdobia pre rituálne porážky do 1. septembra 2019.

    - Reklama -