Neuveriteľné, asi vás porazí! Prečítajte si, aké úžasné platy majú eurobyrokrati. A tie odmeny…

    0
    Prezident Európskej komisie Jean-Claude Juncker bozkáva predsedu Európskeho parlamentu Martina Schulza (Autor: SITA)

    V čase, keď si Európania musia uťahovať opasky, euroúradníci si ich naopak rozťahujú. Balík 100 miliónov eur, ktorý rozdelia medzi eurobyrokratov, zahŕňa navýšenie platov o 2,4 percenta za posledných šesť mesiacov tohto roka, vyplatených jednorazovo spolu s odmenami vo vianočnom období.

    Naprázdno neobišiel ani šéf Komisie Jean-Claude Juncker. Ten dostal vianočnú odmenu 3 600 eur a v budúcom roku zarobí o 60 percent viac ako napríklad britský premiér David Cameron. Bývalý luxemburský premiér a súčasný kormidelník európskej exekutívy dostane v budúcom roku viac ako 313-tisíc eur. Okrem toho má nárok aj na preplatenie nákladov na bývanie, čo spolu predstavuje asi 64-tisíc eur ročne.

    Junckera odmeňujeme za zlyhania

    Šéf UKIP Nigel Farage sa na adresu Junckera v súvislosti s jeho astronomickým platom vyjadril, že „tento tučný bonus bude Junckera len podporovať pri opätovnom a ešte väčšom zlyhaní“. “Schengen sa rozpadá, bezpečnostná hrozba je čoraz reálnejšia, tak by sme sa mali opýtať, prečo je Juncker stále odmeňovaný za svoje zlyhania,“ rozčúlil sa Farage. Tiež poznamenal, že vzhľadom na neustále sa znižujúci rozsah právnych predpisov EÚ zo strany Komisie aj Parlamentu naozaj nechápe, prečo by sa mal zvyšovať počet zamestnancov a ešte k tomu aj platy ľudí pracujúcich v týchto dvoch inštitúciách. „To znamená, že viac ľudí dostáva zaplatených viac peňazí, pričom robí menej práce, a to je pre britských daňovníkov neprijateľné,“ pritvrdil Farage.

    Britský server Daily Mail má k dispozícii uniknutý dokument, ktorý odhaľuje navýšenie platov všetkých 55-tisíc euroúradníkov. To znamená, že sa financie navýšia byrokratom pracujúcim v Európskej komisii, Rade EÚ, Európskom parlamente aj v Súdnom dvore. Uniknutý dokument je tiež dôkazom, že počet euroúradníkov sa za desaťročie rapídne navýšil. V rokoch 2000 a 2010 počet ľudí pracujúcich v Komisii vzrástol o 21, 6 percenta, v Rade až o 52,5 percenta a v Parlamente až 90,8 percenta.

    Kráľovský život…

    Ku štedrým platom euroúradníkov sa na svojom facebookovom profile vyjadril aj podpredseda SNS a bývalý europoslanec Jaroslav Paška. Ten kritikou do radov európskych úradníkov absolútne nešetril. „Objektívne treba priznať, že pre európsku úradnícku ´aristokraciu´ sa uvedené sumy nezdajú privysoké. Veď základný mesačný plat u novoprijatého úradníka na najnižšom stupni (za varenie kávy, strúhanie ceruziek a pod.) v triede AST/SC 1 Európskej komisie sa začína od 2 300 eur mesačne a potom utešene stúpa až k zhruba 16 000 eur mesačne v prípade úradníka, ktorý v rámci triedy AD 16 odpracoval viac ako štyri roky,“ vyjadril sa Paška.

    „A k tomu, samozrejme, príplatky. Ak ste pre prácu pre Európsku komisiu opustili svoju domovskú krajinu, máte nárok na príspevok za expatriáciu vo výške 16 percent z vášho základného platu. Ďalej príspevky súvisiace s rodinou v závislosti od rodinnej situácie, príspevok na domácnosť, príspevok na nezaopatrené dieťa, príspevok na vzdelávanie a predškolský príspevok…,“ pokračuje.

    Čo vy na to, pán minister?

    „Pri tejto nechutnej hre na ´mocnú a vplyvnú európsku vládu v Bruseli a jej DÔLEŽITÉ ÚRADY´ vyznieva vyhlásenie Komisiou vychvaľovaného ministra Kažimíra, že našim dôchodcom nemôže zvýšiť dôchodky o viac ako 1,9 eur, lebo vraj ´…na to nemá prostriedky…´, vyslovene perfídne. Prirodzene sa totiž vynára otázka: A čo niekoľkomiliónový podiel Slovenska len na týchto absurdných bonusoch európskej úradníckej šľachty, vážený pán minister?“ rypol si do vlády podpredseda mimoparlamentnej SNS Jaroslav Paška.

    - Reklama -