Neuveriteľné! O dvojtretinovej väčšine Fideszu rozhodlo iba 425 hlasov

    0
    Viktor Orbán (Autor: TASR)

    Prípadné víťazstvo opozičného kandidáta v jednomandátovom volebnom obvode v Miškovci záležalo na 127 hlasoch a v Budakeszi na 296 hlasoch.

    Síce výrazná väčšina Maďarov žijúcich v zahraničí – vyše 96 percent – volila Fidesz-KDNP, ale tento blok ich hlasmi v týchto voľbách nezískal navyše žiadny mandát, píše 24.hu. Vládny blok totiž v kruhoch voličov s trvalým pobytom v Maďarsku, ktorí ale hlasovali v zahraničí, nedopadol dobre.

    Voči konečným výsledkom volieb je možné podať námietku do utorka. Opozičná strana Demokratická koalícia (DK) už avizovala, že v 40 volebných obvodoch navrhne nové voľby, pretože tam našla nezrovnalosti.

    Národná volebná komisia (NVI) v sobotu ukončila počítanie hlasov, medzi nimi aj hlasy zaslané listom od zahraničných Maďarov, hlasy zo zastupiteľských úradov a hlasy voličov, ktorí nehlasovali v mieste svojho trvalého bydliska.

    Fidesz-KDNP podľa týchto výsledkov získal 133 mandátov, Jobbik obsadí 26 poslaneckých kresiel, blok MSZP – Dialóg (Párbeszéd) 20 kresiel, DK deväť kresiel a Politika môže byť iná (LMP) osem kresiel. Zvyšné tri poslanecké miesta v Národnom zhromaždení obsadí jeden nezávislý poslanec, jeden poslanec za stranu Spolu (Együtt) a zástupca nemeckej menšiny v Maďarsku.

    Výsledky volieb ešte nie sú právoplatné.

    - Reklama -