Netransparentné? Chorvátsko pri oprave vrtuľníkov uprednostnilo Rusko pred Slovenskom

    0
    Helikoptéra (ilustračné foto) (Autor: mr)

    Podľa defender.hr ruský opravárenský podnik v Čite uprednostnilo chorvátske ministerstvo obrany nielen pred LOTN Trenčín, ktorý má za sebou niekoľkoročnú spoluprácu pri opravách chorvátskych vrtuľníkov, ale aj pred ukrajinskou spoločnosťou Aviakon Konotop. Oboch vyradili z tendra.

    „Iniciačná ponuka Ruska bola o 30 % väčšia ako u ostatných. To ale ministerstvo obrany priveľmi nezaujímalo. Nariadilo, že musí rokovať výlučne s Rusmi. Popritom slovenský závod je vyškrtnutý zo súťaže, hoci je známe, že momentálne vykonáva tie isté generálne opravy Mi-171 v spolupráci s výrobcom. Slovenský závod má potrebné certifikáty a je najbližšie k Chorvátsku“ napísal defender.hr, podľa ktorého sa kľúčové podmienky tendra postupne zmäkčovali, aby ich splnil ruský podnik. 

    „Prvá požiadavka tendra bola, aby boli motory po generálnej oprave v prevádzke aspoň osem rokov. Slováci a Ukrajinci dali lehotu desať rokov, kým  Rusi na rozhovoroch oznámili, že oni môžu dať iba šesť rokov. Podmienky tendra sa potom zmenili a stačilo už len šesť rokov. Pritom sú poškodení aj Slováci aj Ukrajinci, pretože, ak by poznali túto požiadavku, aj ich ponúkaná cena by bola výrazne nižšia,“ konštatoval chorvátsky portál s tým, že sa menila aj lehota vykonania prác. 

    „Ministerstvo obrany prijalo ruskú lehotu 20 mesiacov, kým Ukrajinci ponúkali len 12 mesiacov. Kdekoľvek sa pozrieme, tender ani nebol a ponuky ostatných slúžili ako krytie pre dopredu prijaté rozhodnutie,“ tvrdí defender.hr. 

    Chorvátske ministerstvo obrany chce celkovo opraviť 10 vrtuľníkov Mi-171Š. Podľa portálu sú už od konca minulého roka viaceré z nich mimo prevádzky.

    „Najneuveriteľnejšia je však skutočnosť, že  výberom ruského uchádzača sa bude financovať ruský obranný priemysel. Pritom Chorvátsko posiela vojakov na hranice s Ruskom a súčasne USA zvyšujú prostriedky na obranu východných členov Aliancie pred tým istým Ruskom,” dodal defender.hr.

    - Reklama -