Netanjahu víta rozhodnutie USA hlasovať proti rezolúcii o Golanských výšinách

    0
    Benjamin Netanjahu (Autor: TASR)

    Prijímanie takéhoto uznesenia je na pôde Valného zhromaždenia OSN každoročnou záležitosťou, Washington sa však v minulosti hlasovania zakaždým zdržal.

    Agentúra AFP informovala, že Netanjahu v nedeľu na úvod pravidelného zasadnutia svojej vlády vyhlásil, že by sa rád poďakoval prezidentovi USA Donaldovi Trumpovi a americkej veľvyslankyni pri OSN Nikki Haleyovej “za ich dôležité a správne hlasovania, ktoré je úplne v súlade s mojou politikou”.

    Nezáväzná rezolúcia bola tentoraz prijatá v pomere 151 ku dvom hlasom, pričom proti boli len Spojené štáty a Izrael, informovala tlačová agentúra AFP. Štrnásť krajín sa zdržalo hlasovania.

    Americká veľvyslankyňa pri OSN Nikki Haleyová označila túto rezolúciu za “zbytočnú” a “zjavne zaujatú proti Izraelu”. Poukázala pritom na “pokračujúce páchanie zverstiev sýrskym režimom” a “významné hrozby pre medzinárodnú bezpečnosť, predstavované ničivým vplyvom iránskeho režimu v Sýrii”.

    Golanské výšiny sú považované za okupované územie Sýrie.    

    Izrael obsadil Golanské výšiny – súčasť Sýrie – v roku 1967 počas tzv. šesťdňovej vojny a jednostranne ich anektoval v roku 1981. Mierové sily OSN hliadkovali v nárazníkovom pásme medzi Sýriou a Izraelom v rokoch 1974-2012. Hranica bola po celé desaťročia pokojná, kým v roku 2011 nevypukla vojna v Sýrii.

    - Reklama -