Netanjahu telefonicky ubezpečil Putina, že izraelsko-ruská vojenská koordinácia bude pokračovať

    0
    Benjamin Netanjahu (Autor: TASR)

     Izrael bude “naďalej robiť to, čo je potrebné na ochranu jeho zvrchovanosti a bezpečia”, citovala z Netanjahuovho vyhlásenia agentúra DPA. Zodpovednosť za sobotňajší incident izraelský premiér pripísal Iránu a “jeho sýrskym hostiteľom”.

    Netanjahu tiež informoval, že sa v tejto súvislosti telefonicky spojil s ruským prezidentom Vladimirom Putinom a ministrom zahraničných vecí Spojených štátov Rexom Tillersonom. V telefonáte s Putinom ubezpečil Moskvu, že izraelsko-ruská vojenská koordinácia bude pokračovať.

    Vyhlásenie Netanjahua s varovaním adresovaným Sýrii a Iránu bolo zverejnené po tom, ako danú záležitosť konzultoval s izraelským ministrom obrany Avigdorom Liebermanom a náčelníkom generálneho štábu armády Gadim Eizenkotom, uviedla DPA.

    Ruská vláda vyjadrila v sobotu vážne znepokojenie nad posledným vývojom v Sýrii a vyzvala zainteresované strany, aby zachovali zdržanlivosť a zabránili ďalšej eskalácii situácie.

    Izraelská armáda predtým oznámila, že zostrelila v sobotu iránske bezposádkové lietadlo, ktoré zo Sýrie preniklo do vzdušného priestoru židovského štátu. Reagovala náletom na iránske ciele v Sýrii, piloti jednej zo stíhačiek sa však museli v dôsledku sýrskej protivzdušnej paľby katapultovať.

    Zasiahnutá stíhačka typu F-16 sa zrútila na severe Izraela. Oboch pilotov, z ktorých jeden utrpel vážne zranenia, previezli do nemocnice.

    Sýrske ozbrojené sily popreli, že by spomínaný dron narušil vzdušný priestor Izraela. Zástupca veliteľa iránskych revolučných gárd zase odmietol potvrdiť správy o tom, že išlo o iránsky stroj.


     

    - Reklama -