Nesmieme dovoliť extrémistom, aby obmedzovali naše životy, zdôrazňuje európska iniciatíva a žiada radikálne legislatívne zmeny

    0
    Extrémizmus, ilustračné foto (Autor: TASR)

    Cieľom aktivít zo strany ECI je do polovice roka 2018 získať milión petičných podpisov občanov Európskej únie z minimálne siedmich krajín EÚ, aby sa Európska komisia začala zaoberať predloženými návrhmi, vypracovala a následne prijala komplexnú antiextrémistickú smernicu, ktorá vyplní súčasné medzery v boji proti extrémizmu a vytvorí účinnú ochrannú bariéru. Európska komisia zaregistrovala iniciatívu Stop extrémizmu 12. júna 2017.

    Len v roku 2016 v Európe zatkli v súvislosti s extrémisticky motivovanými činmi 1002 osôb. Značný podiel na tomto čísle malo 718 zatknutí páchateľov s islamistickým motívom. Terorizmus si v minulom roku vyžiadal v Európe 142 úmrtí a 379 vážnych zranení. V súvislosti s extrémistickým násilím sa podľa Global Terrorism Index v roku 2015 celosvetovo vynaložilo viac než 11 miliárd eur.

    Aj na Slovensku sa šíri extrémizmus v rôznych jeho podobách, či už je náboženský, politický, alebo diskriminačne motivovaný. „Extrémizmus je prekážkou integrácie a slobodného rozvoja detí a dospelých. Nemáme inú možnosť, než bojovať proti extrémizmu na všetkých úrovniach a so zapojením všetkých opatrení, ktoré sú k dispozícii. Nesmieme dovoliť extrémistom, aby obmedzovali naše životy. Preto som spolu s poradcom pre konflikty Efganim Dönmezem a ústavným expertom Sebastianom Reimerom iniciovala európsku občiansku iniciatívu Stop extrémizmu (www.stopextremism.eu),“  hovorí Seyran Atesová, moslimská právnička a spoluzakladateľka iniciatívy Stop extrémizmu.

    Európska občianska iniciatíva v tejto súvislosti vypracovala komplexný plán opatrení. „Pri našom návrhu sme vychádzali z pevného právneho základu Charty základných práv EÚ. Chceme zaistiť, aby bol extrémizmus v rámci EÚ nielen zaznamenávaný, ale aj odstraňovaný. Zámerom je tiež vytvoriť transparentnosť v oblasti financovania extrémizmu, ochrana širokej verejnosti, zamestnancov, lekárov a bezpečnostných zložiek, ktorí sa v súvislosti s extrémizmom denne ocitajú v nebezpečenstve“ hovorí Sebastian Reimer.

    Iniciatíva Stop extrémizmu požaduje európsku antiextrémistickú smernicu, ktorá pokryje nasledujúce témy:

    1. Definícia extrémizmu vychádzajúca z Charty základných práv EÚ

    2. Výstražný zoznam extrémistických organizácií a jednotlivcov

    3. Zlepšenie spravodajského zdieľania informácií medzi bezpečnostnými agentúrami a úradmi

    4. Zmeny v pracovnom práve (napríklad zjednodušenie výpovedí z práce pre extrémistov)

    5.(Zjednodušenie) uplatňovania náhrad škody od extrémistov

    6. Označenie a odhaľovanie zahraničného financovania

    7. Pokuty.

    „Terorizmus sa týka každého jedného z nás. Každý môže nečakane pocítiť jeho dôsledky, a preto je dôležité, aby sme sa pokúsili urobiť všetko pre jeho zastavenie. Každý môže prispieť prostredníctvom podpory iniciatívy Stop extrémizmu a vyslať tak jasný signál, že sme pripravení brániť naše demokratické hodnoty,“ spresňuje Efgani Dönmez, hovorca a spoluzakladateľ Európskej občianskej iniciatívy Stop extrémizmu.

    - Reklama -