Nešlo o problém komunikácie, ale o teplé miesta v štátnej správe, myslí si Remišová o vládnej kríze

    0
    Veronika Remišová (Autor: TASR)

    “Vládna kríza bola v skutočnosti o prehadzovaní si zodpovednosti za 600-miliónový škandál na ministerstve školstva, o teplých miestach v štátnej správe a zrejme aj o miliardových kšeftoch pri nákupe zbraní na ministerstve obrany,” vyhlásila dnes Remišová na tlačovej konferencii v Národnej rade (NR) SR. Reagovala tak na podpis dodatku ku koaličnej zmluve, ktorým predsedovia strán Smer-SD, SNS a Most-Híd ukončili koaličnú krízu.

    “Koalícii preto budeme dávať pozor na prsty,” avizovala poslankyňa. Zdá sa, podľa jej slov, že koalícia ešte nejaký čas vydrží. “Predsa len, miliardy z eurofondov a štátnych zákaziek sú silným lepidlom,” konštatovala.

    Po mesiaci hádok, hrozieb a vydierania sa tak podľa Remišovej bude koalícia snáď zaoberať aj niečím iným ako vzájomnými spormi. “Zdá sa, že rokovania boli skutočne ťažké a výsledkom sú zásadné zmeny pre občanov,” zhodnotila poslankyňa.

    Myslela tým napríklad to, že koalícia sa dohodla na pravidelných stretnutiach každý pondelok. Pripomenula však, že priamo v parlamente sedí jeho predseda Andrej Danko (SNS) vedľa podpredsedu Bélu Bugára (Most-Híd) a premiér Robert Fico (Smer-SD) má kanceláriu necelý kilometer od parlamentu. “Páni vyriešili takýto komplikovaný problém iba po mesiaci hádok, hrozieb a vzájomného vydierania sa,” konštatovala Remišová.

    Druhým zásadným rozhodnutím je podľa nej napríklad to, že po novom ministri svoje návrhy neprinesú na vládu len tak, ale ich deň vopred pošlú koaličným partnerom. Podľa Remišovej sú však návrhy zákonov a vyhlášok dlhé týždne pred rokovaním vlády zverejnené na internete a v rámci pripomienkovania sa k nim vyjadrujú všetky ministerstvá. 

    - Reklama -