Nerozhodovala som sa v prvej sekunde, ale neváhala som veľmi dlho. Chápem to ako šancu pohnúť rezort vpred, hovorí nová ministerka školstva

    0
    Martina Lubyová, ministerka školstva (Autor: TASR)

    „Nerozhodovala som sa v prvej sekunde, ale musím priznať, že neváhala som veľmi dlho, pretože to chápem ako veľkú šancu a príležitosť pohnúť niektoré veci v oblasti nášho rezortu na Slovensku vpred,“ uviedla Lubyová v rozhovore pre denník Plus JEDEN DEŇ a dodala, že v tejto oblasti už profesionálne pôsobila, preto po zvážení situácie ponuku prijala.

    Čo sa týka kauzy eurofondov, za svoju úlohu považuje ju neutralizovať, osvetliť okolnosti a predostrieť verejnosti aj Bruselu vysvetlenia. „Určite sa do toho zapojím aj osobne, je to moja zodpovednosť,“ povedala s tým, že okrem cesty do Bruselu plánuje nanovo nastaviť hodnotiace kritériá v posudzovaní projektov, zrušiť výzvu na dlhodobý strategický výskum a čo najskôr vypísať novú.

    Na otázku, čo považuje za najväčší problém v školstve, Lubyová odvetila, že je to ako keď sa jej pýtajú, ktoré dieťa má najradšej. „Veľkých problémov je viacero. Sú to veci, ktoré sa týkajú statusu učiteľa, odmeňovania v rezorte, ktoré sa týkajú vyučovacieho procesu. Je tam veľa vecí, ktoré spolu vytvárajú možno tú istú komplikovanú situáciu,“ dôvodila ministerka.

    Monitoring piatakov je podľa jej slov možno najurgentnejší, no nie najväčší problém. „Pokiaľ by sa malo urobiť celoplošné zisťovanie, treba procesy spustiť doslova do dvoch dní,“ konštatovala, pričom na celoplošné testovanie chýbajú peniaze.

    „Plánom A by bolo urýchlene tieto financie mobilizovať, plánom B by bolo spustiť testovanie v elektronickej podobe,“ priblížila Lubyová a doplnila, že by išlo len o výberovú vzorku a bolo by potrebné posúdiť, do akej miery sú údaje reprezentatívne a porovnateľné s minuloročnými.

    V rezorte sa bude snažiť rozvíjať sociálny dialóg. „S učiteľmi a ďalšími partnermi, aby bol kultivovaný a aby sme mohli naplniť to, čo je v programovom vyhlásení vlády,“ uviedla tiež. „Záleží mi na tom, aby sme sa nemuseli rozprávať v uliciach, ale za rokovacím stolom,“ vyjavila.

    Bude sa snažiť tlačiť na navyšovanie verejných zdrojov do školstva a rezortu a kreatívne využiť eurovýzvu na navyšovanie platov asistentov pre učiteľov. Chce sa tiež čo najskôr stretnúť s autormi dokumentu Učiace sa Slovensko a po prípadnom zapracovaní pripomienok ho predložiť na rokovanie vlády.

    Bývalý minister školstva Peter Plavčan posilní ministerkin poradný tím. Podľa Lubyovej to patrí k civilizovanému odovzdávaniu inštitúcií.

    - Reklama -