Nenažranci, mecenáši a miliardové škody. Čo sa v tej energetike vôbec deje?

    0
    Ilustračná fotografia (Autor: TASR)

    Ale potom to už nie je starosť len pre nižšie dôstojnícke hodnosti, kde strop uzatvára „kapitán“, ale určite pre vyšších dôstojníkov od majora po plukovníka, ktorí obyčajne riadia vyšetrovacie tímy. Ďalšia kauza v poradí, ktorá ak sa zakladá na pravde, čo vyjadrenia mnohých politikov (je zaujímavé, že nejde len o opozičných politikov, ale predsedov koaličných strán) aj potvrdzujú, ak nebude vyšetrená, určite počká na stole. Stále tvrdím, čo vedia dvaja ľudia, už nie je tajomstvom a raz sa tento národ dozvie pravdu, ako to v skutočnosti bolo, len na to musí dať mandát tým ľuďom v politike, ktorí to majú záujem vyšetriť.

    Nikto do toho nemal vidieť

    Množstvo negatívnych informácií na predmetný úrad, ktorý mal národu garantovať istú kontrolu nad reguláciou cien v sieťových odvetviach, vrhlo čierny tieň a v tom tieni sa nachádzajú i páni politici z vládnej koalície. Hoci sa naoko tvária, že si myslia, že slnko svieti naďalej na ich dvore, ja som presvedčený, že občania Slovenska to už vidia podstatne inak. Dnes sa tento skromný národ žijúci v pokore dozvedá, že človek, ktorý sklamal, bol účelovo nominovaný do vedenia úradu a regulačnej rady. Nikto nemal vidieť do koncepcie tvorby cien energií, či už pri ich stanovení v oblasti fotovoltaických elektrární, a tiež do úpravy cien, ktoré každý rok robili v cene tepla v štátnych teplárňach. Ale štátnym teplárňam sa povenujeme v budúcom komentári.

    Čo sa vlastne deje? Najnovšia informácia z koalície je, že vytvoria energetický holding, ktorý bude združovať všetky obchodné podiely štátu v energetických podnikoch. Zároveň chcú kúpiť akcie v distribučných firmách, aby posilnili pozíciu štátu a mohli ovplyvňovať riadenie týchto firiem a hlavne kontrolovať návrhy tvorby cien týchto energetických firiem.

    Hovorí sa, že reflexívny výkon je znakom strápenej duše, no v tomto prípade nikoho nič určite netrápi a určite nie tých, ktorých by to malo. Ja za týmto všetkým vidím úplne iné záujmy a ciele. Nie štát bude mať z toho ekonomický profit, ale znova záujmové skupiny a jednotlivci, ktorí ovládajú slovenskú energetiku a ktorí financujú politické strany. Mám na to veľa dôvodov, prečo toto tvrdím.

    Komu to vyhovuje?

    Po vytvorení samostatného Slovenska doposiaľ ani jedna vláda, ani jedna strana neprišla s reálnym návrhom energetickej koncepcie s výhľadom na 20 – 30 rokov, ktorý by zahŕňal návrh smerovania a priorít v našej energetike. Zároveň by riešil koncepčné riešenie výchovy a vzdelávania mladých potenciálnych kádrov v energetike. Dnes neexistujú žiadne odborné učilištia, žiadne stredné odborné školy a na vysokých školách rušia odbory energetiky, lebo mladí ľudia nemajú o toto štúdium záujem.

    Pýtam sa, komu to vyhovuje? Jednoduchá odpoveď. Politikom a ľuďom, ktorí ovládajú našu energetiku. Pýtate sa prečo? Ešte jednoduchšia odpoveď. Záujmové štruktúry a ľudia ktorí riadia energetiku, potrebujú len toľko odborníkov, aby ich mali zamestnaných vo svojich firmách, cez ktoré ovládajú štátne energetické spoločnosti. V týchto štátnych energetických spoločnostiach sú väčšinou ľudia, ktorí nemajú energetické a odborné vzdelanie. Vlastne ho ani nemusia mať, lebo ich úlohou je len plniť pokyny, ktoré prichádzajú od oligarchov. Ani nie od politikov, lebo oni tiež nerozumejú problematike energetiky, o čom svedčí, že za 25 rokov neboli schopní vytvoriť energetickú koncepciu štátu a zároveň o ich neodbornosti svedčí zlá privatizácia v energetike, čoho príkladom je predaj podielov v distribučných podnikoch, ktoré nemali byť nikdy sprivatizované, lebo sú to strategické firmy pre fungovanie štátu.

    Mecenáši a lobisti

    Ak chceli privatizovať v energetike, mali privatizovať zdroje a výrobne. Tie sú v dezolátnom stave a mnohým hrozí, že príde ku kolapsu týchto firiem, čo správne a fundovane vystihla v jednej televíznej diskusnej relácie i poslankyňa za SaS Jana Kiššová. Pozri Tepláreň Košice, tepláreň Bratislava, ktoré boli a sú doslova vykastrované mecenášmi politických strán a sú tak preúverované, že im hrozí, že nedokážu zabezpečiť vykurovanie a dodávku tepla a teplej vody v príslušných mestách. Nikto o tom nahlas nehovorí. Tieto teplárne si vždy koalícia rozdelila podľa ich nezverejneného kľúča a obsadila ľuďmi, ktorí nikdy v energetike nepracovali a nemajú žiadne odborné vzdelanie. Sú tam len na plnenie úloh a realizovanie osobných záujmov politických strán a ich mecenášov.

    Z toho všetkého mi vychádza len to, že holdingom sa posilnia pozície lobistov a mecenášov cez politické strany v energetických podnikoch, ktoré navonok bude vlastniť štát. A teraz, čo im radím, aby zase nekomentovali moje myšlienky, že ich len kritizujem? Ak to politici myslia naozaj úprimne, tak najskôr musia vytvoriť strategickú energetickú koncepciu štátu, ďalej musia vytvoriť koncepciu vzdelávania a výchovy v energetike a ako posledné musia energetiku zastrešiť zákonom a to tak, že bude v ňom jasne zakotvené, že každá vláda, ktorá príde, musí dodržiavať stratégiu energetickej koncepcie. Nemôže sa stať, že každá vláda si bude vo funkčnom období v energetike presadzovať záujmy svojich mecenášov, pozri fotovoltaika, privatizácia bratislavského paroplynu, slovenských elektrární atď.

    Politici v tejto krajine svojimi dilentantskými rozhodnutiami a hlavne svojimi osobnými záujmami v energetike spôsobili národu v eurách miliardové škody. Preto už len ako posledné, ak nebude schválená trestnoprávna zodpovednosť politikov a ľudí nimi dosadzovaných do riadiacich funkcií v predstavenstvách a dozorných radách, tak nepomôže žiadny model v energetike a naďalej bude krajina a národ chudobnieť a nenažranci sa budú smiať. Ale aj na to je liek.

    Starí ľudia zvykli hovoriť, že zem všetko vytiahne, ak sa pominú z dôvodu nevyliečiteľnej choroby. Mladí ľudia začínajú hovoriť, že ulica všetko vyrieši, ak sa morálne chorí ľudia nad sebou nezamyslia a nezačnú sa liečiť.

    Juraj Zábojník je odborník v oblasti bezpečnostnej politiky, plukovník v zálohe, ktorý svoju hodnosť dosiahol postupne počas rokov odpracovaných v Policajnom zbore od tej najnižšej, t. j. strážny, strážmajster, nadstrážmajster, práporčícke, všetky nižšie a vyššie dôstojnícke hodnosti až po plukovníka, a riadil Úrad ochrany ústavných činiteľov SR, v ktorom prešiel v priebehu rokov postupne všetkými funkciami od radového pracovníka až po riaditeľa.

    - Reklama -