Nenabádajte ostatných, aby odišli, vyzýva šéf Európskej komisie Trumpa a varuje pred tým, čo sa stane, ak sa EÚ rozpadne

    0
    Jean-Claude Juncker (Autor: TASR)

    Juncker pre britský denník priznal, že nadšenie nového lídra z Bieleho domu z tzv. brexitu je “znepokojujúce” a “prekvapivé”, zároveň však dokazuje, že nepozná zložitú históriu Európy.

    Financial Times spresnil, že Juncker v tejto súvislosti varoval Washington ešte vo februári, a to počas stretnutia s americkým viceprezidentom Mikom Penceom, ktorý bol na svojej prvej oficiálnej návšteve v Bruseli.

    “Povedal som viceprezidentovi: 'Nehovorte to, nenabádajte ostatných, aby odišli, pretože v prípade, že sa EÚ rozpadne, vypukne nová vojna na západnom Balkáne',” citoval denník Junckerove slová.

    Šéf exekutívy EÚ zdôraznil, že je dôležité, aby bola krajinám západobalkánskeho regiónu poskytnutá perspektíva členstva v EÚ. Upozornil, že ak by túto perspektívu nemali, Bosna a Hercegovina, Macedónsko či Albánsko by sa vrátili do vojnového stavu.

    Juncker tiež upozornil, že Trump svojou rétorikou “Amerika na prvom mieste” desí Európanov. Podľa jeho názoru majú USA prvýkrát v povojnových dejinách prezidenta, ktorý vyvoláva dojem, že nemá záujem o európske záležitosti.

    Juncker plánuje oficiálnu návštevu Washingtonu v apríli, zatiaľ však nie je jasné, či sa stretne aj s novým americkým prezidentom.

    “Má iné priority. Mimochodom, nechápe nič o Európe. Hovoril telefonicky s Tuskom a myslel si, že som to ja,” odkázal Juncker na telefonický rozhovor medzi Trumpom a predsedom Európskej rady Donaldom Tuskom.

    Predseda EK v rozhovore pre FT, ktorý vyšiel deň pred oslavami 60. výročia podpisu Rímskych zmlúv, označil brexit za “tragédiu s dôsledkami”. Dodal, že podľa prepočtov eurokomisie bude odchod z EÚ stáť Britániu okolo 60 miliárd eur a Londýn i Brusel stoja pred ťažkými rokovaniami.


     

    - Reklama -