Nemecký šok: Väčšina miestnych Turkov podporila Erdogana. Tu sú presné čísla

    0
    Nemecká vlajka (Autor: Hans Štembera)

    „Nemôžete žiť v Nemecku v demokracii a v Turecku hlasovať za diktatúru,” odkázal, ako server píše, nemeckým Turkom predseda opozičných Zelených Cem Özdemir, sám syn tureckých gastarbeiterov. „Kto chce v Nemecku dlhodobo šťastne žiť, musí plne prijať pravidlá našej ústavy.”

    Nie je podľa neho možné, aby si Turci v Nemecku užívali výsady a výhody demokracie a zároveň proti nej hlasovali v prípade iného štátu a podporili tak trest smrti, sobáše s deťmi a utláčanie menšín.

    Server ďalej upozornil, že podľa odborníka CSU na vnútornú bezpečnosť Stephana Mayera sa tak prejavila nedostatočná integrácia Turkov, ktorí v Nemecku už niekoľko desiatok rokov žijú. „Považujem za dôležité, aby sme po ďalších parlamentných voľbách znovu sprísnili pravidlá pre získavanie dvojitého občianstva,” povedal denníku Die Welt.

    Práve obmedzenie dvojitého občianstva je ale podľa serveru zatiaľ jediným konkrétnym opatrením, o ktorom vládni politici v súvislosti s nelojalitou v Nemecku žijúcich Turkov začínajú hovoriť.

    Ako server tiež napísal, najväčšiu podporu získal Erdogan v priemyselnom meste Essen v Severnom Porýní-Vestfálsku (76 percent), ďalej potom v Düsseldorfe (70 percent) a Stuttgarte (66 percent).

    V Berlíne získal len o málo viac ako päťdesiat percent, aj tu však Turci Erdogana podporili. Pre prijatie ústavných zmien v Nemecku hlasovalo 412 149 Turkov, proti ich bolo 241 353. Voliť prišla necelá polovica oprávnených voličov, dodal server.

    Celý text je TU.

    - Reklama -