Nemecko poskytne milióny eur Lýbii na pomoc s migrantami

    0
    Migranti smerujúci do Európy (Autor: TASR)

    Cieľom tejto pomoci je zlepšiť často zlé podmienky v utečeneckých táboroch v krajine zničenej rokmi občianskej vojny. Väčšina utečencov z afrických krajín sa na cestu do Európy cez Stredozemné more vydáva práve z pobrežia Líbye.

    “Našim cieľom spoločne s Líbyou je zastaviť nárast nestability,” citovala Gabriela po príchode do hlavného mesta Tripolis agentúra DPA. 

    Znepriatelené a bojujúce strany nabádal, aby sa otvorili rozhovorom a kompromisom. Iba vtedy podľa neho nastane príležitosť zmierniť boje.

    Líbya sa ocitla v totálnom politickom, bezpečnostnom a hospodárskom chaose po páde režimu dlhoročného diktátora Mummara Kaddáfího v roku 2011. Touto severoafrickou krajinou od vtedy zmietajú boje medzi znepriatelenými ozbrojenými frakciami.

    V Líbyi v súčasnosti existujú tri súperiace vlády: dve sídlia v Tripolise vrátane vlády Fájiza Sarrádža podporovanej OSN, tretia je v Tobruku na východe krajiny.

    Od januára do mája tohto roku prišlo do Európy cez Líbyu okolo 60.000 utečencov, ďalších vyše 1700 túto cestu neprežilo.

    - Reklama -