Nemecko je zhrozené z Trumpovho víťazstva. Vraj to bude katastrofa

    0
    Ilustračné foto: Nemecký spolkový parlament (Bundestag) (Autor: SITA)

    „Naozaj sa to stalo. Trump to dokázal a navzdory všetkým prieskumom a predpovediam sa stal 45. prezidentom Spojených štátov. Človek, ktorý uráža cudzincov, ženy a osoby. Človek, ktorý káže nenávisť a uráža najvýznamnejších partnerov Spojených štátov. To je skutočne politická katastrofa,“ neskrýva svoje zdesenie komentátor Spiegelu Roland Nelles a dodáva, že v amerických prezidentských voľbách zvíťazil surový populizmus.

    Trump podľa Nellesa zabodoval predovšetkým vďaka svojim nenávistným sloganom namiereným proti politickým inštitúciám a médiám. „Zvíťazil vďaka hlasom bielej strednej triedy, ktorá utrpela mnohé šrámy v dôsledku destabilizácie globálneho sveta po finančnej kríze. Republikánsky kandidát im sľuboval, že dá všetko do poriadku. Je pritom jasné, že tieto problémy samotný Trump nikdy vyriešiť nemôže,“ upozorňuje nemecký komentátor.

    Svet vstupuje podľa Nellesa do novej fázy. „Prezident, ktorý chce zlepšiť životy svojich občanov, sa musí usilovať o zmierenie a dialóg s inými štátmi a kultúrami. Nič z toho však Trumpa nezaujíma, pretože on len borí, ničí a rozdeľuje. Keď sa pozriete na jeho životopis, tak vám musí byť jasné, že jeho vôbec nezaujíma konštruktívne riešenie. Svet aj USA sú preto ohrozené nestabilitou a existuje vážna hrozba, že vypuknú ďalšie konflikty a vzniknú nové krízy,“ myslí si Nelles.

    Nicolas Richter zo Süddeutsche Zeitung sa vo svojom komentári neskrývane vysmieva voličom Donalda Trumpa a porovnáva ich s rovnako „nevedomými“ voličmi, ktorí hlasovali za Brexit. „Hlasovali ,za‘ a druhý deň ráno hľadali na Googli, čo ich rozhodnutie vlastne znamená,“ konštatuje prezieravo Richter a porovnáva aktuálne postavenie Trumpa a situáciu Obamu pri jeho zvolení v roku 2007. „Obamu vtedy uznávali všetci demokrati, ale Trumpa časť z nich nenávidí.“

    Za problematické považuje Richter najmä plány Trumpa v oblasti zahraničnej politiky. „Všetko nasvedčuje tomu, že bude zo strany novej americkej administratívy viac nacionalistická a izolacionistická. Nedá sa odhadnúť, čo môže svet od Trumpa očakávať. On si v priebehu kampane púšťal ústa na špacír, ale do konkrétnych detailov nezachádzal. Mnohí z jeho voličov teda hlasovali za neistotu a teraz ju majú,“ veští Richter.

    Víťazstvo Donalda Trumpa veľmi nenadchlo ani nemeckých politikov. „Nechce sa mi vyjadrovať diplomaticky. Výsledok amerických volieb všetko sťažuje. Zahraničná politika Spojených štátov bude pre Nemecko aj celý svet menej predvídateľná,“ cituje magazín Focus ministra zahraničia Franka-Waltera Steinmeiera z SPD. Spolková ministerka obrany Ursula von der Leyenová (CDU) sa zase verejnoprávnej ARD bez obalu zverila, že je v šoku. „Vstupujeme teraz do fázy vákua,“ dodala.

    Vysoká predstaviteľka nemeckých Zelených Katrin Göringová-Eckardtová zasa konštatovala, že si v dôsledku víťazstva Trumpa „nedokáže predstaviť hladkú spoluprácu medzi Nemeckom a USA“.

    Avšak samotná kancelárka Angela Merkelová sa vyjadrila zmierlivejšie a Trumpovi ponúkla „úzku spoluprácu na základe vyznávania spoločných hodnôt“. „Obe krajiny spájajú základné hodnoty, ako sú demokracia, sloboda a rešpektovanie práv osôb bez ohľadu na ich farbu pleti či náboženstvo,“ uviedla podľa magazínu Focus.

    - Reklama -