Nemecko a Rusko stratia vplyv, Poľsko bude dôležitým hráčom. Turecko a Japonsko môžu získať na význame. Tak znie predpoveď známeho odborníka

    0
    George Friedman (Autor: ReproFoto: euractiv.com)

    „Európa bola v roku 1910 vodcom vo všetkých oblastiach. Vedel si vtedy niekto predstaviť, že po 40 rokoch, po dvoch strašných vojnách, sa rozdelí medzi Spojené štáty a Sovietsky zväz? Mohol niekto predvídať, že v najbližších 40 rokoch, teda v roku 1990, sa rozpadne Sovietsky zväz a Nemci sa zjednotia?“ spýtal sa Friedman.

    Podľa neho Spojené štáty o 30 rokov naďalej ostanú globálnou veľmocou, hoci ich postavenie sa oslabuje. Podobný osud predpovedá analytik Číne, ktorá má veľa vnútorných problémov (diktátorskú vládu, zvyšovanie sociálnych rozdielov) a preto si nemôže 30 rokov udržať pozíciu. Skutočnou mocnosťou sa má stať Japonsko a do obdobia slávy má šancu vrátiť sa aj Turecko, informoval server Rzeczospolita.

    Friedman očakáva vzhľadom na to, že Európska únia nemá dobrý mechanizmus na integráciu európskych národov, nastane jej fragmentácia. Myslí si, že Únia prežije, ale bude sa musieť reformovať a dať viac priestoru štátom ako Poľsko, aby sa rozhodovali podľa seba.

    Podľa analytika o 30 rokov Nemecko už nebude ekonomická mocnosť a Rusko bude oslabené. To, že nemecké hospodárstvo viac ako z polovice závisí od exportu, posúdil ako „obrovskú hrozbu, lebo takéto proporcie bude nemožné zachovať v budúcnosti“, kým Rusko „nevytvorilo moderné hospodárstvo“. Poľsko, s dobre vzdelanou populáciou, sa však vraj stane regionálnou mocnosťou.

    - Reklama -