Nemecko: Migrant znásilnil mladú ženu. Čelí spravodlivosti. A keď súd zavolal jeho otcovi do Iránu, nastal šok

    0
    Kvety a sviečky položené pri strome, kde sa našlo telo zavraždenej študentky pri rieke Dreisam vo Freiburgu (Autor: TASR)

    Do Švédska prišlo v rámci migračnej krízy až 35 000 mladistvých migrantov. Ako však tento rok v lete odhalila Švédska národná agentúra pre forenznú medicínu, drvivá väčšina z nich o svojom veku zámerne klamala. Z približne 2 500 testovaných a údajne neplnoletých migrantov hovorilo pravdu o svojom nízkom veku iba 20 %. Chceli si tak v azylovom konaní zaistiť čo najlepšie podmienky, pretože migrantov mladších ako osemnásť rokov švédske úrady nevracajú do ich materských krajín.

    Podobné skúsenosti však majú aj v ďalších západoeurópskych krajinách, ktoré s otvorenou náručou prijímali migrantov z Blízkeho východu a z Afriky. Pravda o skutočnom veku migrantov bohužiaľ často vyjde najavo až pred súdom, kde migranti čelia obvineniam z krádeže, znásilnenia či dokonca vraždy. Od začiatku septembra tak napríklad prebieha proces s afganským žiadateľom o azyl Husseinom K., ktorý vlani na jeseň znásilnil a zavraždil študentku medicíny.

    Muž tvrdil, že mal v čase spáchania trestného činu sedemnásť rokov. Pri určení výšky budúceho trestu hrá pritom vek dôležitú rolu. Ak by bol obžalovaný súdený ako mladistvý, mohol by stráviť vo väzení maximálne desať rokov. Ako dospelý môže dostať až doživotie, čo vzhľadom na brutalitu páchateľa rozhodne nie je vylúčené. Otázka veku Afganca bola pre vyšetrovateľov a sudcov dlhé mesiace tvrdým orieškom. Lekári tvrdili, že mladík má o pár rokov viac, ale istotu získal súd až teraz.

    Svetlo do celého prípadu vniesol otec Afganca, ktorý momentálne žije v Iráne a s ktorým sa súd vo Freiburgu spojil telefonicky. Muž má k dispozícii úradný dokument o narodení svojho syna a jeho odpoveď na otázku, kedy sa narodil, šokovala celú súdnu sieň. Nielenže je Hussein K. už dávno plnoletý, ale má dokonca viac ako tridsať rokov. Narodil sa 29. januára 1984. Svoje ďalšie narodeniny však ešte vo väzení zrejme nestrávi, pretože rozsudok by mal súd vyniesť až budúci rok na jar.

    Obdobná záležitosť sa potom objavila v prípade znásilnenia pätnásťročného dievčaťa v rakúskom mestečku Tulln, ktorého sa mali dopustiť jeden somálsky a dvaja afganskí žiadatelia o azyl tento rok v apríli. Hoci všetci traja svorne uvádzali vek okolo 19 rokov, u jedného z Afgancov sa teraz podľa servera Wochenblick zistilo, že má v skutočnosti až 36 rokov. Aj v tomto prípade uvedené zistenie ovplyvní prípadný výsledný trest. Rozsudok by mal padnúť pravdepodobne už na budúci mesiac.

    - Reklama -