Nemci vyšli do ulíc. Protestovali proti použitiu superbomby na tunelový komplex radikálnych islamistov

    0
    Priaznivci nemeckého hnutia Antifa (fotografia je z námestia Antonplatz v Berlíne) (Autor: Vít Hassan)

    Približne 350 ľudí sa zišlo v meste Bruchköbel ležiacom neďaleko Frankfurtu nad Mohanom, aby tam protestovali proti použitiu obrovskej bomby, ktorú na tunelový komplex islamistov v provincii Nangarhár v Afganistane zhodilo vo štvrtok americké letectvo. Demonštranti uviedli, že zhodenie bomby preukázalo, že v blízkovýchodnej krajine sú vojenské riešenia uprednostňované pred diplomatickými.

    Počas nadchádzajúceho veľkonočného víkendu sa vo viacerých veľkých nemeckých mestách vrátene Berlína, Hamburgu, Frankfurtu nad Mohanom, Mníchova či Stuttgartu chystajú akcie zamerané na podporu a propagáciu mieru. Medzi nimi nebudú chýbať demonštrácie, cyklistické túry, turistické výlety či vigílie.

    Veľkonočné mierové pochody majú pôvod v protestoch proti atómovému zbrojeniu v časoch studenej vojny. Ich tradícia vzklíčila na konci 50. rokov v Británii, pričom v Nemecku sa prvá akcia tohto druhu uskutočnila v roku 1960. Vrcholnú návštevnosť dosahovali vo svete takéto pochody v rokoch 1968-1983, kedy sa na nich zúčastňovali státisíce ľudí.

    - Reklama -