Nemal by ostať vo funkcii. Rezort je v chaose, hovorí Draxler o Plavčanovi

    0
    Minister školstva, vedy, výskumu a športu za SMER-SD Juraj Draxler (Autor: SITA)

    Na ministerstve školstva to vrie. Dôvodom sú eurofondy určené na vedu a výskum. Exminister Juraj Draxler v rozhovore pre Denník Nový Čas priznal, že ešte počas jeho pôsobenia v rezorte bola vypísaná jedna výzva. Ako pokračoval, po voľbách pozmenili jej kritériá a nanovo ju spustili. „Päť mesiacov predtým, ako som skončil vo funkcii, som pozastavil prípravu projektov, lebo to bolo značne netransparentné,“ objasňuje Draxler s tým, že sa k nim chcel vrátiť po voľbách.

    Zmena kritérií na spomínanú výzvu spočívala napríkad v tom, že za „draxlerovania“ ešte nevyberali hodnotiteľov projektov. Už týmto zavedeným prvkom vznikol podľa jeho názoru priestor na manipuláciu. Ako problematický však vidí samotný výber hodnotiteľov. Základná podmienka, ktorá sa má klásť na hodnotiteľov, je, aby nemali vo výzve zaradené vlastné projekty. V opačnom prípade sa dostávajú do konfliktu záujmov. V podobnej situácii je napríklad hodnotiteľ Peter Klamo, ktorý projekty hodnotil a zároveň pracuje v ústave, ktorý eurofondy získal. V kauze eurofondov sa spomína aj požadovanie úplatku za pozitívne hodnotenie projektu. „Za mnou si však nikto netrúfol ísť s nejakým takýmto návrhom,“ spomína Draxler a pokračuje, že zažil iba nepriamy nátlak.

    V rámci celkového hodnotenia školstva pod vedením Slovenskej národnej strany bol exminister stručný a nešetril kritikou. „Rezort je v tejto chvíli v chaose,“ vyjadril sa a dodal, „funguje to veľmi zle, ľudia sú demoralizovaní.“ Jasno má aj v zotrvaní aktuálneho ministra vo funkcii. „Nie, nemal by ostať vo funkcii,“ povedal a vyjadril prekvapenie nad prevzatím zodpovednosti predsedu SNS nad rezortom. „Na druhej strane sa čudujem A. Dankovi, že takto verejne prevzal za ten chaos zodpovednosť,“ uzavrel.

    - Reklama -