Nedajú si povedať. Stovky migrantov prerazili hraničné oplotenie, hlásia zranených

    0
    utečenci (Autor: TASR)

    Zlomeniny utrpeli aj dvaja príslušníci bezpečnostných síl. Migrantom sa podarilo preraziť bránu, ktorá bola prerazená už pri predchádzajúcom vpáde imigrantov z minulého piatka. 

    Na územie španielskej enklávy Ceuta, ležiacej na pobreží Maroka v blízkosti Gibraltárskeho prielivu, sa každoročne pokúšajú dostať stovky utečencov prevažne zo štátov subsaharskej Afriky a v poslednej dobe aj zo Sýrie. Týmto spôsobom sa chcú dostať na územie Európskej únie bez toho, aby sa museli vydať na nebezpečnú cestu cez Stredozemné more.

    Len minulý piatok sa o prekonanie šesť metrov vysokého dvojitého plota okolo Ceuty pokúsilo približne 1000 migrantov. Úspešná bola približne polovica z nich. 

    V dočasnom ubytovacom centre v Ceute s kapacitou 1300 lôžok je v súčasnosti ubytovaných vyše 500 imigrantov, o ktorých sa starajú pracovníci Červeného kríža. Odtiaľ ich zvyčajne presúvajú do rôznych centier v samotnom Španielsku. 

    Cieľom migrantov sa opakovane stáva aj Melilla, ďalšia španielska pobrežná enkláva susediaca s Marokom, vzdialená od Ceuty zhruba 250 kilometrov východným smerom. 

    - Reklama -