Nechutné. 50 centov za sex s malým dievčatkom. Takto v Afrike pomáhajú mierové jednotky OSN

    0
    Deti v utečeneckom tábore v Stredoafrickej republike (Autor: SITA)

    O tom, že sa medzi členmi misie OSN objavujú prípady sexuálneho zneužívania detí sa hovorí už niekoľko rokov, ale najnovší škandál zdvihol zo stoličky aj generálneho tajomníka OSN Pan Ki Muna. Podľa neho sú tieto aféry „rakovinou systému“. Interné vyšetrovanie OSN prišlo začiatkom tohto roka na to, že najmenej 4 členovia misií Organizácie spojených národov, ktorí pôsobili v Afrike, preukázateľne platili neplnoletým dievčatám za sex.

    Zneužívanie moci

    Nechutný škandál, ktorý otriasa celou OSN je pravdepodobne oveľa horší ako sa doposiaľ zdalo. V  najnovšom prípade vyšetrovatelia odhalili, že pracovníci mierovej misie, ktorí pôsobili alebo pôsobia v Stredoafrickej republike čelia obvineniam zo sexuálneho zneužívania v 22 prípadoch. Všetky sa mali stať v priebehu uplynulých14 mesiacov. Podľa obetí bolo údajne bežné, že zneužívané dievčatá nedostávali za sexuálne služby zaplatené viac ako 3 doláre, ale výnimkou nie sú ani prípady, v ktorých jednotky OSN za sex platili len 50 centov.

    Po hrôzostrašných odhaleniach o zneužívaní dievčat mierovými jednotkami OSN zaviedol generálny tajomník OSN v takýchto prípadoch politiku „nulovej tolerancie“. To znamená, že žiaden obvinený sa nevyhne vyšetrovaniu. Organizácia spojených národov zamestnáva len v Afrike 100 000 ľudí, ale podľa Pan Ki Muna poškodzujú prípady sexuálneho zneužívania detí legitimitu celej organizácie.

    Podľa správy, ktorú vydala OSN koncom minulého roka na základe nezávislého vyšetrovania, je stále väčší problém odhaliť a následne stíhať obvinených násilníkov aj preto, že existujú v tomto smere viaceré systémové problémy a tie údajne maria snahy vyšetrovateľov. „Sexuálne zneužívanie podkopáva všetko čo predstavuje OSN,“ uviedol pre denník Washington Post asistent generálneho tajomníka OSN Anthony Banbury.

    VIDEO Utečenecký tábor M´poko v Stredoafrickej republike

    Tyrania namiesto pomoci

    Misia OSN, ktorá pôsobí v Stredoafrickej republike od roku 2014, mala pomôcť ukončiť občiansku vojnu a poskytnúť podporu vláde, ale podľa nedávnych správ robí zdá sa presný opak toho, čo tvrdí. „Týrajú ľudí, ktorým prišli pomáhať,“ tvrdí Parfait Onanga-Anyanga, vysokopostavený predstaviteľ OSN v Stredoafrickej republike. Prípady sexuálneho zneužívania neplnoletých detí v utečeneckých táboroch Stredoafrickej republiky sa v poslednom čase množia a ich obeťami sú často aj dievčatá mladšie ako 13 rokov.

    Vyšetrovanie členov mierových jednotiek OSN však nie je také jednoduché, pretože prípady sú často ohlásené s veľkým časovým odstupom a je potom ťažké získať priame dôkazy. Okrem toho sa obete vo väčšine prípadov rozhodnú radšej mlčať. Ďalším problémom je fakt, že vyšetrovanie obvykle vedú vlády krajín, v ktorých mierové jednotky OSN pôsobia. Vo viacerých prípadoch sa údajne stalo, že polícia urobila polovičatú robotu a obvinení sexuálni násilníci sa dostali na slobodu.

    Predali vlastné telá, aby prežili

    Poniektorí právnici tvrdia, že medzi mierovými jednotkami OSN prevláda pocit, ako keby mohli páchať sexuálne motivované zločiny len preto, že pôsobia v zámorí. „(Mierové jednotky OSN) Myslia si, že sú v akejsi špeciálnej skupine a sexuálne zneužívanie nepovažujú za niečo vážne,“ tvrdí Paula Donovanová vedúca kampane s názvom Code Blue, ktorej cieľom je prevencia AIDS.

    Zneužívanie neplnoletých dievčat v afrických krajinách nie je však len výsledkom svojvôle niektorých členov mierových jednotiek OSN. Ide o oveľa rozsiahlejší sociálny problém. Deti v utečeneckých táboroch totiž často nemajú inú možnosť než predávať vlastné telá, aby prežili. Oficiálne štatistiky OSN uvádzajú, že mierové jednotky organizácie čelili v roku 2014 obvineniam zo sexuálneho zneužívania v 51 prípadoch, čo je v porovnaní s rokom 2008 pokles takmer o polovicu. Podľa ľudskoprávnych organizácií sú však tieto čísla „zlým vtipom postaveným na vode“.

    - Reklama -