Nechcem vyvolávať podozrenia, že idem niečo ovplyvňovať, vyhlásil Fico

    0
    Na snímke predseda strany Smer – SD Robert Fico počas tlačovej konferencie po rokovaní predsedníctva strany SMER – SD v Bratislave 19. februára 2019. (Autor: TASR)

    Predseda Smeru-SD Robert Fico nebude kandidovať v novej parlamentnej voľbe kandidátov na ústavných sudcov. Nechce ani pri tajnej voľbe vyvolávať podozrenia, že ide niečo ovplyvňovať. Povedal to na tlačovej konferencii po rokovaní predsedníctva strany. Avizoval tiež, že Smer-SD má vôľu voliť kandidátov na sudcov Ústavného súdu (ÚS) SR, trvá však na tajnej voľbe.

    Tú podľa Fica presadzujú všetci členovia predsedníctva strany vrátane premiéra Petra Pellegriniho, ktorý sa na rokovaní nemohol zúčastniť. “Vítame tiež postoje našich koaličných partnerov SNS a Most-Híd, ktorí verejne vyhlásili, že sú takisto pripravení hovoriť o tajnej voľbe. To dáva predpoklad, aby sme na schôdzi, ktorá sa začína 26. marca, navolili príslušný počet kandidátov,” vyhlásil Fico.

    Pri predchádzajúcej verejnej voľbe podľa Fica neboli žiadne politické dohody a poslanecký klub Smeru-SD hlasoval na protest proti verejnej voľbe. “Ak bude tajná voľba, pristúpime k hľadaniu dohôd s koaličnými partnermi,” prisľúbil s tým, že sa budú snažiť dohodnúť sa na čo najväčšom počte kandidátov. Zatiaľ to však spraviť nemôžu, keďže nie je jasné, kto bude kandidovať.

    Nezhody v strane Fico odmieta

    Fico avizoval, že nechce hrať žiadne hry. “Myslíme si, že tento prezident nemá morálne právo rozhodovať, ale nedokážeme mu v tom zabrániť. Chceme prezidentovi predložiť reálny počet kandidátov, aby ústavný súd bol funkčný,” vyhlásil. Očakáva tiež, že sa prihlásia ďalší kandidáti, pretože v skupine tých predchádzajúcich strana nevidela 18, ktorí by mohli byť zvolení.

    Nezhody v strane Fico odmieta. “Absolútne nič sa nedeje. Smer si tento rok pripomenie 20. výročie svojho vzniku a my ideme vyhrať parlamentné voľby,” vyhlásil. Na otázku, či bude lídrom kandidačnej listiny do Národnej rady SR, povedal, že je predseda strany a má tie najvyššie ambície. Nevylúčil ani, že sa o 12 rokov bude opäť uchádzať o funkciu ústavného sudcu.

    Fico pochválil Danka, ´sfúkol´ Bugára

    Fico tiež podľa svojich slov neberie osobne, že ho Most-Híd ako kandidáta na ústavného sudcu odmietol podporiť. Alternatíva voči tejto vládnej koalícii podľa neho neexistuje, stále v nej prevláda zdravý rozum. “Priorita strany Smer-SD je jasná, dovládnuť do marca 2020,” konštatoval. Ocenil však postoj predsedu strany SNS Andreja Danka. “To je jediný človek, na ktorého sa dá spoľahnúť. Keď sa pozriem na Bélu Bugára alebo prezidenta, tak to nie celkom platí,” myslí si Fico.

    - Reklama -