Nechajte ma, ja si to bývanie nájdem! Ak je niekto škandalózny, tak je to OĽaNO, spustil Fico. Robo, ty prestaň klamať do rádia, kontrujú kollárovci

    0
    Premiér Robert Fico (Autor: TASR)

    Na úvod relácie moderátor Branislav Závodský položil premiérovi Robertovi Ficovi rýchlu otázku, či vláda vymenuje budúci týždeň Ľubomíra Jahnátka za šéfa ÚRSO napriek tomu, že podľa poslancov opozičného hnutia OĽaNO-NOVA ide o škandalóznu nomináciu. „Začal by som vetou, že ak je niekto škandalózny, tak je to OĽaNO,“ vyjadril sa premiér a pokračoval, že bývalý dvojnásobný minister a v súčasnosti poslanec národnej rady za Smer-SD Ľubomír Jahnátek je najlepší kandidát na predsedu ÚRSO. „Nad všetkými vyčnieval o štyri konské dĺžky. Je to človek, ktorý sa vyzná, a preto ho s veľkou radosťou podporím a dúfam, že na budúci týždeň bude Ľubo Jahnátek vymenovaný za šéfa regulačného úradu,” komentoval Fico.

    „Prešiel férovou súťažou, bol najlepší, navrhla ho Asociácia zamestnávateľských zväzov a združení a ja ho potrebujem, lebo viem, že on uznáva silný regulačný rámec. Takže ja som absolútne v pohode,“ uzavrel tému premiér.

    Výberová komisia ministerstva hospodárstva označila v stredu Jahnátka, ktorého nominovala Asociácia zamestnávateľských zväzov a združení (AZZZ), za najlepšieho spomedzi štyroch prihlásených kandidátov na post šéfa ÚRSO. Opozícia tento výber kritizuje, nominácia dlhoročného politika podľa jej predstaviteľov ohrozuje nezávislosť regulačného úradu. Viac sme o tom písali TU.

    Zdroj:TASR/ Ľubomír Jahnátek

    Nie som typ Sulíka a Matoviča

    Fico sa vyjadril aj k tomu, či by mali expredsedu vlády Vladimíra Mečiara stíhať za zneužitie právomoci verejného činiteľa v súvislosti s udelením tzv. Mečiarových amnestií. „Rešpektujem rozhodnutie ústavného súdu, ktoré konštatuje, že sa nenarábalo s týmto právom rozumne,“ vyjadril sa premiér a doplnil, že to, čo hovorí ÚS, má logiku a je rád, že potvrdil, čo povedala národná rada.

    „Ja nie som typ Sulíka a Matoviča, ktorí rovno prídu a povedia, Fico je zlodej a zločinec. Na to sú orgány činné v trestnom konaní,“ utrúsil premiér poznámku na opätovnú moderatorovu otázku, či by mal byť Mečiar stíhaný, alebo či by to mala aspoň prokuratúra preveriť.

    Zdroj: TASR/ Vladimír Mečiar

    V ďalšej časti relácie moderátor Ficovi pripomenul, že do leta chcel v spolupráci s ostatnými koaličnými stranami pripraviť spoločný sociálny balík. Vyzval ho teda, aby poodhalil, čo v ňom bude. Premiér zopakoval, že máme najnižšiu nezamestnanosť a najvyššiu zamestnanosť v histórii Slovenska, čo v kooperácii s rastom ekonomiky znamená, že stojíme pred otázkou, ako by to mali pozitívne pocítiť ľudia na peňaženkách.

    Podľa Ficových slov pripravovaný balík treba vnímať ako prípravu Slovenska na udržanie kroku s ostatnými členskými štátmi EÚ, pokiaľ ide o jadro. „To jadro je pre mňa neuveriteľne dôležité, pretože je evidentné, že Francúzi a Nemci chcú, aby z krajín, ktoré majú dnes euro, sa vytvorila užšia skupina, ktorá bude ešte užšie spolupracovať. A my na to hovoríme, musíme tam byť,“ vysvetlil premiér.

    Vieme, na čo máme, na čo nemáme

    Spomínaný balík by podľa Ficových slov mal obsahovať zvýšenie minimálnej mzdy, ktorá by sa mala do budúceho roka vyšplhať a poprípade aj prekročiť hranicu 500 eur. Zvýšenie príplatku za nočnú prácu z 0,50 eur na hodinu na 1,25 eur, pričom premiér nevylúčil aj viac. Rovnako by mal balík obsahovať príplatky za prácu cez víkendy, či 10-dňovú materskú dovolenku pre otca. Do balíčka chce prispieť aj Most-Híd a to tak, aby pracujúci dôchodcovia neplatili odvody, či Slovenská národná strana 13. a 14. platom. „Chcem oceniť absolútne konštruktívny prístup mojich koaličných partnerov. Vedia presne, kde je sever. Vieme, na čo máme, na čo nemáme. Nikto neprichádza s vecami, ktoré by štátny rozpočet rozbili,“ vyjadril sa premiér. Sociálny balík chce predložiť na rokovanie národnej rady v septembri.

    Zdroj: TASR/ (zľava) Andrej Danko, Robert Fico, Béla Bugár

    Stojíme pred témou, ktorá je veľmi drahá…

    Moderátor poukázal aj na to, že v štátnej správe sú stále ľudia, ktorých tabuľkové platy sa začínajú na sume okolo 290 eur a zamestnávatelia im musia zháňať peniaze, aby im ich vyplatili do minimálnej mzdy. „Čo s týmito ľuďmi, ako im pomôcť, aby každý mesiac neprišli domov s minimálnou mzdou?“ opýtal sa Závodský premiéra. „Stojíme pred témou, ktorá je veľmi drahá, ale budeme ju musieť vyriešiť,“ odpovedal predseda vlády s tým, že si uvedomuje, že nemôže odignorovať štátnu a verejnú správu. „Od roku 2019 musíme uvažovať o novom spôsobe výpočtu platov,“ načrtol a pokračoval, že bude potrebné vytvoriť napríklad nové platové triedy. „Toto nás čaká a ja si uvedomujem, že musíme týmto ľuďom pridať,“ uzavrel.

    V rámci platov sa spomínali aj štrajky v najväčšom súkromnom podniku na Slovensku, vo Volkswagene, či tie učiteľské. „Vytvoril sa tu nejaký obraz, že som podporil štrajk vo Volkswagene, a že sme zabudli na niekoho iného. Kto má dnes jediný v programovom vyhlásení vlády garantované zvyšovanie platov? Napríklad učitelia,“ vyjadril sa Fico, na čo moderátor podotkol, že nie všetci. Podľa Ficových slov sú právomoci, ktoré má štát, a ktoré majú mestá a obce. „Ak mestá a obce majú materské škôlky a majú nejaké jedálne a podobne, to je ich starosť, my im pomôžeme s tým, keď to nebudú vedieť zvládnuť. Štát sa stará o učiteľov,“ podotkol.

    Zdroj: TASR/ Transparent nespokojných učiteľov počas štrajku v Bratislave

    V závere relácie sa téma zvrtla aj na bytovú otázku. Premiér v prvom štvrťroku tohto roka vo verejnoprávnom médiu vyhlásil, že sa odsťahuje zo svojho aktuálneho bytu v luxusnom komplexe Bonaparte, v ktorom mu je domácim pánom kontroverzný podnikateľ Ladislav Bašternák, keď tohto podnikateľa obvinia. Podnikateľ obvinený je už skoro tri mesiace a premiér v byte zotrváva. Na otázku moderátora, kedy sa odsťahuje, Fico stroho odsekol: „Keď si nájdem dobré bývanie.“

    „Ja mám 52-rokov, ja už si chcem vybaviť bývanie do konca života, tak ma nechajte. Ja si to bývanie nájdem,“ doplnil Fico s tým, že on si bývanie platí.

    Zdroj: Redakcia/ Protestujúci dav pred luxusným bytovým komplexom Bonaparte

    Robo, ty prestaň klamať do rádia

    Záznam z relácie zverejnilo Rádio Expres aj na svojej fanúšikovskej stránke na sociálnej sieti. Pod videom sa objavili komentáre dvoch poslancov národnej strany. Predsedu hnutia Sme rodina Borisa Kollára a jeho poslanca Petra Pčolinského. Obaja premiérovi odkázali, aby neklamal do rádia.

    Zdroj: Facebook/ Rádio Expres

    - Reklama -