Nečakané priznanie zo strany USA. Týka sa KĽDR a jej jadrového programu

    0
    Ilustračné foto: vlajka USA (Autor: pixabay.com)

    “Pýtame sa: 'Ste ochotní rokovať?' Máme komunikačné linky do Pchjongjangu,” povedal Tillerson počas návštevy Číny, pri rozhovore s novinármi v rezidencii veľvyslanca USA v Pekingu. Jeho slová citovali noviny New York Times. 

    “Nie sme v úplnej tme, v totálnom výpadku. Máme otvorených zopár, tri kanály do Pchjongjangu… Dokážeme s nimi hovoriť. Hovoríme s nimi,” zdôraznil americký minister po sérii stretnutí s čínskymi predstaviteľmi. Ako na tieto snahy reaguje severokórejská strana, však neuviedol.  

    Tillerson zdôraznil len to, že Washington komunikuje s Pchjongjangom priamo, bez sprostredkovania Číny, ktorá má podľa neho v tomto smere svoje vlastné kanály.

    Šéf americkej diplomacie sa počas pobytu v Pekingu stretol aj s čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom. Jednou z hlavným tém bola príprava návštevy prezidenta USA Donalda Trumpa v Číne, ktorá by sa mala uskutočniť v rámci v prvej polovici novembra. Trump pricestuje do Číny v rámci turné po piatich krajinách východnej Ázie, počas ktorého navštívi aj Japonsko, Južnú Kóreu, Vietnam a Filipíny. 

    O severokórejskej jadrovej hrozbe a o americko-čínskych obchodných vzťahoch Tillerson rokoval v Pekingu s čínskym ministrom zahraničných vecí Wang Im a so štátnym radcom Jang Ťie-čch'om. 

    - Reklama -