Nebezpeční? Pripravte si zbrane, nabádajú Slovač extrémisti. Mali by byť v base, zaznelo varovanie

    0
    Profil akčnej skupiny Vzdor na Facebooku (Autor: ReproFoto: Facebook)

    Akčná skupina, ktorej dal len pred mesiacom kopačky ich líder a extrémista Marián Magát, ktorý, mimochodom, kandidoval vo voľbách do NR SR za kotlebovcov, po jeho odchode poriadne pritvrdila. Podľa Vzdoru sa systém čoskoro zrúti, pretože peniaze už nemajú žiadnu hodnotu.

    „Množstvo peňazí v obehu nemá žiadny regulatív a systém úrokov z úroku privedie svetové financie k fatálnemu kolapsu, a tým aj ku kolapsu západnej civilizácie gigantických rozmerov, aj bez ohľadu na rysujúcu sa vojnu medzi Západom a jeho opozíciou,“ prorokuje administrátor facebookového profilu Akčnej skupiny Vzdor a zachádza ešte ďalej.

    Podľa neho obchody budú vyrabované a služby nedostupné. „Systém bude napriek tomu robiť do poslednej chvíle všetko, aby udržal situáciu pod kontrolou: elektrina je potrebná pre rozhlas a televíziu – propagandu, ktorá udržuje masy v kľude. Výpadky el. prúdu sa teda dajú očakávať až v poslednej fáze,“ pokračuje v písaní katastrofického scenára.

    Pripravte si zbrane

    „Príprava na túto krízu musí teda prebehnúť už teraz, v dobe, keď väčšina ,ovčanov(pozn.red., ľudia ako stádo oviec) ešte spí,“ píše sa v statuse, kde potom fanúšikovia skupiny dostanú podrobný prehľad a návod na to, ako sa zásobiť. Najohrozenejšie budú vraj vilové štvrte boháčov.

    „Ideálnym miestom na prežitie je obyčajná, navonok nenápadná chata na samote v hlbokom lese,“ píše sa v statuse. Ak obyvatelia k chate nemajú prístup, mali by si udržiavať dobré vzťahy so susedmi, ani to by však nemali preháňať.

    „Závistlivý sused ťa vidí, ako sa ti každý deň z domu vanie vôňa dobrého jedla a ozýva sa bujarý smiech, zatiaľ čo on do poslednej chvíle veril na papierové peniaze, demokraciu a slobodné voľby a – teraz si zúfa a nemá čo jesť? Čakaj čoskoro jeho návštevu, bude sa chcieť o tvoj blahobyt podeliť,“ píše sa v obsiahlom a šokujúcom návode.

    Vzdor nezabúda upozorniť ani na vhodné zbrane. „S najväčšou pravdepodobnosťou siahne štát k zaisteniu všetkých legálne držaných zbraní,“ píšu a nepriamo pritom svojich fanúšikov nabádajú na to, aby si zabezpečili nelegálne držanú zbraň. „Porušovanie zákona je, samozrejme, trestné, ale ak by ťa napadlo mať v zásobe zbraň, o ktorej systém nevie, potom to bol tvoj nápad,“ pokračuje ultrapravicová extrémistická skupina, a dokonca prikladá aj obsiahly zoznam vhodných zbraní a munície.

    Vzdor okrem iného ešte upozorňuje na to, aby si občania zabezpečili zlato a striebro namiesto peňazí či vytvorili si dostatočné zásoby liekov. S tými to však netreba preháňať: „Komerčným produktom farmaceutického priemyslu je lepšie sa vyhýbať.“

    Je to nebezpečné

    Myslím si, že je to veľmi dvojsečné a nebezpečné,“ myslí si bezpečnostný analytik Juraj Zábojník. Podľa jeho slov by si každý, kto si tieto inštrukcie prečíta, o nich mal urobiť triezvy názor. „Veci takto vážneho charakteru spadajú do referátu vlády,“ dodáva Zábojník. „Ja to považujem za dosť nebezpečnú záležitosť,“ povedal pre PL.sk expert, pretože podľa neho sú ľudia rôzni a niektorí z občanov by tento text mohli pochopiť zle.

    „Môže to narobiť problémy nielen občanom, aj vládnym inštitúciám,“ varuje a dodáva, že s podobnými informáciami treba narábať veľmi opatrne.

    „Môže to hraničiť aj s trestným činom poplašnej správy,“ myslí si saskár a exminister obrany Ľubomír Galko, ktorý by však status dal posúdiť právnikovi.

    „Pokladám to za úplný nezmysel, pretože situácia, ktorá je dnes, sa nelíši od tej, ktorá bola pred týždňom či pred niekoľkými mesiacmi,“ vyjadril sa pre PL.sk Galko. Podľa exministra Vzdor reaguje na to, že Nemecko aktualizovalo svoju zastaranú stratégiu ohľadne civilnej ochrany. Nemecko totiž vydalo pre svojich občanov informácie o potravinách, ktoré je potrebné zabezpečiť si, ak vypukne verejné nebezpečenstvo.

    „To však vôbec nesúvisí s tým, že by hrozila nejaká vojna,“ myslí si saskár, podľa ktorého by však podobná aktualizácia civilnej ochrany prospela aj Slovensku.

    „Neviem, či ešte existuje pri ministerstve vnútra jednotka, ktorá sa má venovať boju proti extrémizmu. A ak existuje, čo jej členovia robia osem a pol hodiny, päť pracovných dní v týždni? Ak takáto výzva nemá za následok príslušný zákrok orgánov zodpovedných za boj proti terorizmu,“ zamyslel sa poslanec za SaS Peter Osuský.

    „Je to šírenie poplašnej správy a navádzanie na nezákonné ozbrojovanie sa,“ myslí si a dodáva, že slovenské právne orgány musia vo veci konať. Podľa Osuského by takáto extrémistická skupina existovať už nemala. „Mali by im byť z podstaty veci odňaté zariadenia, ktoré umožňujú šírenie takýchto správ,“ dodáva poslanec. „Prísť na miesto, zhabať počítače, zrušiť adresu a každé ďalšie nadobudnuté počítače by mali byť zhabané znova a znova, aj keď každý deň,“ dodal Osuský.

    V prípade vojny kašlem na všetky zákony

    „Nebudem nijak reagovať na vyjadrenia neonacistov, myslím si, že by mali byť všetci pozatváraní,“ povedal pre PL.sk svoj názor poslanec Ľuboš Blaha. „Pokiaľ tento názor pochopí polícia a súdy tak, že je proti právu, budem len rád,“ vyhlásil smerák. „Verím tomu, že polícia takéto výroky sleduje, a pokiaľ je tam porušenie zákona, správne to vyhodnotí,“ uzavrel Blaha.

    „Každé nabádanie na porušenie zákona je trestné,“ myslí si líder Sme rodina Boris Kollár.

    „V prípade, že by sa naozaj niečo stalo, ide všetko bokom. Vtedy by som ani ja nedbal na nejaký zákon a prvoradá by bola záchrana života mojej rodiny a mojich detí a kašľal by som na všetky zákony,“ vyhlásil pre PL.sk Kollár, vzápätí však dodal, že podobné konanie je prípustné len v prípade, že naozaj vypukne vojna.

    „V čase absolútneho pokoja, mieru a právneho štátu je neprípustné, aby niekto nabádal na porušenie zákona,“ myslí si poslanec. „Nebudem hodnotiť ani Kotlebu, ani Vzdor Kysuce, na to sú kompetentní ľudia, ktorí majú zaoberať sa s podobnými skupinami v náplni práce,“ dodal Kollár na adresu extrémistickej skupiny.  

    Parlamentné Listy o stanovisko požiadali aj Policajné prezídium a ministerstvo vnútra. Na ich reakciu čakáme.

    - Reklama -