Návrh kotlebovcov o domobrane je nebezpečný, tvrdí mimovládka

    0
    Ilustračné foto (Autor: ReproFoto: youtube)

    „Vytváranie akýchkoľvek paralelných poriadkových síl je neprijateľné a pre extrémistov je to len medzikrok k vytváraniu oficiálnych paramilitantných zložiek,“ upozornil výkonný riaditeľ COP Peter Markovič. Pripomenul zároveň tragickú skúsenosť, ktorú Slovensko má s podobnými zložkami z minulosti. „Žiadne iné bezpečnostné orgány, okrem Polície SR, mestských polícií, prípadne Ozbrojených síl SR, nemôžu mať možnosť zabezpečovať 'vyššiu úroveň ochrany', ako to navrhovatelia nazývajú,“ zdôraznil riaditeľ COP, ktorý apeluje i na to, aby demokratické sily svoj postoj k podobným znepokojujúcim návrhom demonštrovali i porážkou extrémistických politických síl v novembrových voľbách do VÚC.

    ĽSNS navrhuje zriadiť domobranu, ktorá by mala najmä preventívnu funkciu. Kotlebovci tvrdia, že chcú zabezpečiť vyššiu úroveň ochrany života, zdravia a majetku obyvateľov SR a tiež ochrany verejného poriadku. Domobrana má byť čiastočne dobrovoľnícky poriadkový útvar v zriaďovateľskej pôsobnosti vyšších územných celkov (VÚC).

    ĽSNS pripomína, že bezpečnosť obyvateľov by mal zabezpečovať Policajný zbor SR a v obciach a mestách aj obecná, resp. mestská polícia. „Prax však ukazuje, že tieto zložky často zlyhávajú najmä pri plnení úloh na úseku prevencie, a to najčastejšie z dôvodov obmedzených personálnych kapacít a finančných zdrojov,“ tvrdia poslanci. Dôkazom toho je podľa nich vysoká kriminalita najmä v oblastiach s vysokou koncentráciou dlhodobo nezamestnaných a asociálov.

    - Reklama -