Navaľnyj bude môcť kandidovať až vo voľbách po roku 2028. Šéfka ruskej Ústrednej volebnej komisie k tomu dodáva, že je mladým politikom a má pred sebou celý život

    0
    Ruský právnik a opozičný aktivista Alexej Anatolievič Navaľnyj (Autor: SITA)

    Podľa Pamfilovovej je, že Navaľnyj je “mladý, perspektívny politik, ktorý má veľké šance”.

    Dodala, že “keď uplynie desať rokov, niekedy v roku 2028 a o nejakých päť mesiacov, (Navaľnyj) bude môcť bez všetkého kandidovať”.

    Navaľnyj sa v budúcoročných voľbách chce uchádzať o funkciu ruského prezidenta. Je ostrým kritikom súčasného prezidenta Vladimira Putina, ktorý zatiaľ nepotvrdil, či bude v marci 2018 bojovať vo voľbách o štvrté funkčné obdobie.

    Stretnutia s voličmi

    Navaľnyj svoju kandidatúru na prezidenta oznámil koncom minulého roka. Odvtedy po celom Rusku zakladá svoje volebné štáby a stretáva sa s voličmi. 

    V týchto svojich aktivitách Navaľnyj pokračuje aj napriek tomu, že oblastný súd v Kirove v máji ponechal v platnosti verdikt vynesený voči nemu súdom nižšieho stupňa v kauze sprenevery. Ide o trest päť rokov väzenia podmienečne, zaplatenie pokuty vo výške 500.000 rubľov (vyše 7300 eur) a skúšobnú lehotu v trvaní jedného roka a piatich mesiacov.

    Podľa zákona o voľbách ruského prezidenta sa Navaľnyj vzhľadom na usvedčenie z trestného činu nemôže uchádzať o prezidentský úrad najbližších desať rokov, ak ho súd nezbaví viny i trestu. 

    Samotný Navaľnyj je však presvedčený o tom, že ruská ústava mu takúto možnosť ponecháva.

    Tvrdí, že ústava umožňuje, aby kandidoval ktorýkoľvek občan Ruskej federácie s výnimkou tých, ktorí si odpykávajú trest odňatia slobody.

    Žiadne protirečenie

    Pamfilovová však na margo tohto tvrdenia uviedla, že vyhláseniami o svojom práve kandidovať v prezidentských voľbách Navaľnyj lživo vykladá ústavu Ruskej federácie. Ústavný súd podľa nej pred niekoľkými rokmi zverejnil svoj nález, na základe ktorého medzi volebným zákonom a ústavou nie je nijaké protirečenie.

    Navaľnyj by mal šancu kandidovať vo voľbách, keby sa bol obrátil na Ústavný súd a podnikol aj ďalšie kroky vo veci odvolania sa proti rozsudku, na ktorého základe nemá možnosť uchádzať sa o volenú funkciu, uviedla Pamfilovová.

    Vo svojom vystúpení pred účastníkmi Medzinárodného festivalu mládeže a študentstva v Soči sa Pamfilovová podľa agentúry Interfax ohradila aj proti znevažovaniu svojej osoby, svojej funkcie a ÚVK zo strany Navaľného prívržencov.

    Vlastné idey namiesto tlaku ulice

    Kritizovala ho aj za to, že manipuluje mladých ľudí a ich prostredníctvom sa snaží vyvíjať tlak na vedenie krajiny a zastrašovať ho. Pamfilovová v tejto súvislosti vyhlásila, že ona “nikdy, pod žiadnym nátlakom – ulice ani úradov – nedovolí porušovať zákon”. 

    Pripomenula, že Navaľnyj je mladým politikom: “Má pred sebou celý život a z toho by mal vychádzať”.

    Je tiež presvedčená, že Navaľnyj by pri svojich snahách o víťazstvo vo voľbách nemal spoliehať “na tlak ulice”, ale na “vlastné idey”.

    Voľby prezidenta Ruskej federácie by sa mali konať v marci budúceho roku. Oficiálne ich vyhlásia v decembri. 

    - Reklama -