Naši susedia sú pripravení pomôcť utečencom. Zároveň zaznieva aj chvála na NATO

    0
    Sýrski utečenci. Ilustračná fotografia (Autor: SITA)
    Duda vo svojom  prejave na konferencii ďalej konštatoval, že Poľsko si želá, “aby NATO a EÚ ostali jednotné”. Úlohu strednej Európy vidí v obhajovaní “politiky otvorených dverí”.
     
    Na tlačovej konferencii Duda deklaroval pripravenosť Poľska “vyvážať bezpečnosť”, resp. nasadiť svojich vojakov do misií NATO. Poľskí vojaci sú už teraz dôležitým prvkom lotyšskej skupiny a neskôr v júli majú byť nasadení do Rumunska, kde sa zúčastnia na cvičeniach a posilnili miestnu obrannú skupinu aliancie. Poľsko je podľa prezidenta tiež pripravené zintenzívniť svoje aktivity v oblastiach, kde už sú poľskí vojaci nasadení, konkrétne v Afganistane a Iraku.
     
    Duda hovoril aj o záveroch summitu NATO v Bruseli, kde členské štáty okrem iného odsúhlasili, že aliancia sa pripojí k medzinárodnej koalícii bojujúcej proti takzvanému Islamskému štátu (IS) a zároveň potvrdili, že budú zvyšovať výdavky na obranu. Poľsko podľa jeho slov s týmto krokom súhlasí a vníma ho ako “finančné záruky” pre Európu. Duda ďalej uviedol, že Severoatlantická aliancia evidentne “žije” a odpovedá na existujúce hrozby. 
     
    Bezpečnostná konferencia GLOBSEC 2017 Bratislava Forum potrvá do nedele. Zúčastní sa na ňom najviac účastníkov v jeho doterajšom priebehu – 1300 zo 70 krajín, pričom podiel žien a mužov je 40 k 60 percentám. Na konferencii bude 28 panelových diskusií a vystúpi 150 rečníkov. 
     
    Hlavnou témou konferencie je Adaptácia na budúcnosť, respektíve v budúcnosti (Adapting (to) the Future). Tematicky je rozdelená na štyri kľúčové oblasti – štvrtú priemyselnú revolúciu, globálne zmeny a trendy; či je demokracia schopná prežiť informačnú revolúciu; budúcnosť Západu a západných inštitúcií a globalizácia verzus protekcionizmus.
     
    - Reklama -