Naši predkovia neprelievali krv a pot za federalizovanú Európu bez rovnosti národov, reaguje Hrnko na Schulzov výkrik o centralizácii EÚ

    0
    Anton Hrnko (Autor: SNS)

    „Niektorý múdry filozof povedal, že dejiny sa opakujú, len niekedy majú tragický obsah a niekedy je to zábavné. Asi to mi napadlo, keď som začul vyjadrenia Martina Schultza, čelného predstaviteľa nemeckej SPD, že Európa musí byť do roku 2025 federalizovaná, teda centralizovaná, či už do Berlína, alebo do Bruselu,“ napísal na svoju facebookovú stenu podpredseda SNS Anton Hrnko. Dodal, že pre Slovákov by to v oboch prípadoch bolo jedno. My sme si totiž centralizovanej federácie zažili dosť, aby sme si vedeli predstaviť, čo by nás v nej asi čakalo.

    Nedopustili by nový sanitárny kordón proti Rusku

    Keď sa po druhej svetovej vojne tvorili obrysy budúcej zjednotenej Európy, hovorilo sa o Európe národov, o jednej európskej civilizácii od Atlantiku po Ural a politika sanitného kordónu, ktorý mal v 20. rokoch minulého storočia izolovať Rusko od ostatnej Európy, sa považovala za jeden z dôvodov, prečo sa versaillský systém mierových dohôd zrútil.

    „Schuman, Adenauer, De Gaspari alebo De Gaulle by určite nepripustili, aby Európa začala budovať nový sanitárny kordón proti Rusku, ktorý sa teraz nazval o niečo sofistikovanejšie Východné partnerstvo,“ poznamenal Hrnko, podľa ktorého by tiež nedopustili, aby niektoré európske národy opäť cítili ohrozenie svojej existencie v záujme prehlbovania európskej integrácie.

    Starý dobrý Sovietsky zväz bez Ruska a Moskvy

    Ako historikovi mu zasvietili kontrolky. A keď počuje o jadre a zastrene o periférii, nemá dobrý pocit. „Európa sa nemôže a nesmie členiť na vyvolených a lúzrov. Ak tí slabší nestíhajú v tempe tým silnejším, treba spomaliť tempo, lebo ináč vzniknú nové deliace čiary, nové napätia, nové konflikty. Slovensko by sa nemalo hnať do nejakého jadra, kým nebude jasne stanovená cena, ktorú bude musieť za svoje rozhodnutie zaplatiť,“ konštatuje národniar s tým, že v minulosti sme pre bláznivé projekty mocných, na ktoré nachytali našich politikov, zaplatili až príliš.

    Utešovať sa tým, že budeme za stolom, pri ktorom sa rozhoduje, je podľa Hrnka dosť scestné. „Veď za stolom, pri ktorom sedel panovník, neboli len radcovia a vyslanci, ale aj šašovia. Nerád by som bol, aby moja krajina, naše Slovensko, skončila v takomto postavení,“ podčiarkol, pričom z momentálnych myšlienkových procesov „v hlavách niektorých teoretikov európskej integrácie“ a ich transformácie do politických programov sa mu zdá, že by radi obnovili „starý, dobrý“ Sovietsky zväz.

    „Síce bez Ruska a bez Moskvy ako hlavného mesta, ale predsa len zväz, federáciu, tuhú knutu, kde by sa nemuselo dohadovať, či Maďari, alebo Slováci príjmu nimi pozvaných „imigrantov“, ale jednoducho by sa im to nariadilo, ako sa kedysi nariadilo presídlenie volžských Nemcov, krymských Tatárov alebo Čečenov,“ vysvetlil Hrnko.

    Novú Moskvu alebo Prahu nám podľa neho netreba. „Európska integrácia je dobrá vec i prekonávanie partikulárnych nacionalizmov formou vzájomne prospešnej spolupráce je dobrá vec, i pohyb po Európe bez hraníc je dobrá vec, ale máme sa preto vzdať svojho práva rozhodovať o sebe, o svojom bytí? Nie, stokrát nie!“ odpovedal si podpredseda SNS, ktorý je za Európu suverénnych národov bez federácie.

    Našiel sa jeden osvietený komunista

    „Nezabudnime na projekt Sovietskeho Slovenska, ktorí slovenskí komunisti tak vehementne obhajovali v rokoch druhej svetovej vojny. Chválabohu, našiel sa jeden osvietený komunista G. Husák, ktorý ho zavrhol a presadil inú koncepciu, realizovanú potom v Slovenskom národnom povstaní,“ priblížil Hrnko.

    Ako sa podľa neho ukázalo neskôr, žiadna federácia nie je schopná zabezpečiť princíp rovnosti. „Myslím si, že keď sa dnešná slovenská ľavica vzhliada vo federalizovanej Európe, šliape po odkaze SNP. Európa ako federalizovaný celok nemôže zabezpečiť rovnosť národov. Federalizovaná Európa by tak mohla akurát tlačiť na ich zánik. A preto predsa naši predkovia od Svätopluka až po dnešok neprelievali krv a pot za svoj národ,“ uviedol národniar.

     

    - Reklama -