Náš postoj k migrantom? Biť ich, zanedbávať a odmietať ich, píše Tom Nicholson

    0
    Tom Nicholson, novinár (Autor: SITA)

    „Tisícky prevažne moslimských utečencov, ktorých porazil slzotvorný plyn, policajné obušky a plot na maďarskej hranici, sa teraz pasujú s chorvátskymi mínovými poľami v snahe dostať azyl hlbšie v Európskej únii,“ začína svoj komentár Tom Nicholson.

    Európa – budíček!

    Pokračuje, že v prípade, ak Slovinci a Rakúšania zavedú hraničné kontroly, pre migrantov hrozí riziko opakovania „násilných a zúfalých scén z Röszke. Novinár tiež upozorňuje, že pokiaľ sa Európa „neprebudí a nezistí skutočný rozsah toho, čo prichádza a kým nevyčlení potrebné zdroje na zvládnutie tejto vlny“, tak sa kontroverzné scény z maďarských hraníc budú opakovať aj v „ľudskejších krajinách“.

    Xenofóbni voliči

    „Biť ich, zanedbávať a odmietať ich – to môže upokojiť xenofóbnych voličov hlavne v strednej Európe, ale nezbaví nás to zákonných povinností voči utečencom, ak len nechceme odísť z EÚ a vrátiť sa do neistoty, o ktorej sme si mysleli, že už je minulosťou,“ myslí si. Nicholson tiež kritizuje postoj premiéra Fica k migrantom. Ten totiž už niekoľkokrát zopakoval, že podľa jeho informácií až 90 percent utečencov sú ekonomickí migranti.

    Celý komentár Toma Nicholsona si môžete prečítať TU

    - Reklama -