Národniari sklonili hlavy. Richter zostáva ministrom

    0
    Minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Ján Richter podáva ruku predsedovi NR SR Andrejovi Dankovi (SNS) (Autor: TASR)
    Líder Mostu-Híd Béla Bugár dal ako podpredseda národnej rady hlasovať o vyslovení nedôvery Jánovi Richterovi krátko po pol deviatej večer a výsledok bol taký, ako sa dalo podľa informácií z rokovania poslaneckého klubu SNS očakávať. Richter zostal šéfom rezortu práce. Na jeho odvolanie chýbalo len zopár hlasov. Zo 139 prítomných poslancov bolo za odchod Richtera z funkcie 61 poslancov a proti sa vyslovilo 65. 
     
    SNS sa zdržala, ako avizovala. Ministra pritom ešte v stredu (6.9.) žiadala odvolať. Smer-SD, Most-Híd, Alena Bašistová, Peter Marček a Rastislav Holúbek (všetci nezaradení) hlasovali proti odvolaniu Richtera. Opozičné strany SaS, OĽaNO, Sme rodina, zvyšní nezaradení poslanci a ĽSNS hlasovali za vyslovenie nedôvery ministrovi.
     
    Neúspešné odvolávanie ministra Jána Richtera sme sledovali minútu po minúte TU
     
    Bez hlasov poslancov SNS odvolanie ministra práce sociálnych vecí a rodiny nebolo možné. Ešte pred začiatkom mimoriadnej schôdze NR SR prišiel na poslanecký klub národniarov predseda vlády Robert Fico (Smer-SD) so stručným, ale jasným odkazom. Poslancov SNS premiér varoval, že ak podporia opozičný návrh na odvolanie ministra Jána Richtera (Smer-SD), bude to znamenať koniec koalície. 
     
    Ficovo varovanie národniari zobrali, zdá sa, vážne. Prvý podpredseda SNS Jaroslav Paška síce po stretnutí poslaneckého klubu predstúpil pred novinárov s tým, že bude strana hlasovať jednotne, ale neupresnil ako. Karty na stôl vyložil krátko na to Andrej Danko, ktorý pre portál Pluska uviedol, že sa poslanci SNS zdržia hlasovania, čo aj urobili a návrh na odvolanie ministra Richtera tak ani tentokrát neprešiel. 
     

    Väčšina smerákov odvolávanie odignorovala úplne. Predseda vlády a líder Smeru Robert Fico ešte v stredu, deň pred hlasovaním o osude Jána Richtera, navrhol, aby sa poslanci jeho strany nezúčastnili na schôdzi, ako sme písali TU. Snahy opozície o odvolanie smeráckeho ministra práce sú podľa Fica iba mediálne hry. Opozícia podľa premiéra zneužíva inštitút vyslovenia nedôvery ministrovi na „smiešne hry“.

    Reakcia opozície

    Ešte pred samotným hlasovaním o odvolávaní ministra Jána Richtera oznámili opozičné zoskupenia počas rozpravy spoločnú tlačovku k tejto téme, keď už bolo jasné, že poslanci SNS podržia svojho koaličného partnera a za odvolanie smeráckeho ministra práce, sociálnych vecí a rodiny nezahlasujú. 
     
    Pred novinárov prišli po mimoriadnej schôdzi parlamentu zástupcovia troch opozičných zoskupení. Za liberálov sa vyjadrila poslankyňa a podpredsedníčka SaS Natália Blahová, hnutie OĽaNO zastúpila poslankyňa Erika Jurinová a hnutie Sme rodina reprezentoval jeho líder a poslanec Boris Kollár. 
     
    Trojica opozičných poslancov sa zhodla, že Richterovo ministerstvo sa snažilo prekryť za uplynulý rok prešľapy zamestnancov rezortu. Podľa Eriky Jurinovej Richter neriešil situáciu detí v zariadení Čistý deň, a preto nie je schopný toto ministerstvo riadiť. „SNS dokázala, že je to tá istá strana ako za čias Jána Slotu a podobne ako Slotova SNS aj skončí,“ povedala Jurinová. 
     
    Poslankyňa hnutia OĽaNO zopakovala, že vládna koalícia síce možno ešte nejaký ten čas vydrží, ale vraj prídu nové a nové kauzy. 
     
    „Boli sme svedkami divadla pod taktovkou Roberta Fica a pána Danka. Viete, niektorí ľudia si ešte pred rokom myslel, že Andrej Danko by mohol vystriedať Roberta Fica na poste premiéra. Dnes už je to len paródia,“ povedal stručne Kollár. 
     
    Poslankyňa SaS Natália Blahová zopakovala svoje vyjadrenie z rozpravy o odvolávaní Richtera, keď uviedla, že kauza resocializačného zariadenia Čistý deň je len vrchol ľadovca. 
     
    Ak sa nájdu nové dôvody, tak podľa Jurinovej sa bude opozícia znova pokúšať o odvolanie Richtera, ktoré už dva razy nevyšlo, keďže opozícia samotná nemá dostatok hlasov na presadenie odchodu ministra. 
     
    - Reklama -