Národ v pohotovosti, vojna ako súčasť života. O toto vraj ide Vladimirovi Putinovi

    0
    Rusko (Autor: TASR)

    Tohtoročné ruské vojenské cvičenia Kremeľ usporadúva z niekoľkých dôvodov. Napríklad preto, že udržiava svojich susedov a Západ v napätí.

    „Ale súčasné cvičenia sú užitočné aj vo vojenskom zmysle. Napríklad bez ohľadu na formálny počet jedného milióna príslušníkov ozbrojených síl, o ktorom Rusko hovorí, disponuje v skutočnosti oveľa menším počtom jednotiek pripravených na plnocenné nasadenie v súčasnej bežnej vojne. Moskva sa snaží dotiahnuť počet takýchto jednotiek na stabilnú úroveň 100-tisíc až 150-tisíc ľudí (momentálne to je okolo 50-tisíc). Tu zrejme využíva skúsenosti USA a NATO v Afganistane a Iraku; vo vrcholnej fáze týchto operácií sa zúčastnili jednotky – pokiaľ ide o počet ľudí – porovnateľné. Cieľ tejto snahy je jasný: stať sa druhou vojenskou ríšou sveta nielen v oblasti taktických jadrových zbraní a síl, ale aj v oblasti konvenčných síl,“ poznamenáva politológ. Jeho text prináša server tapolitika.cz.

    Pretože sa zatiaľ nepodarilo dosiahnuť víťazstvo ani v Sýrii, ani na Ukrajine, boje budú podľa všetkého pokračovať aj v roku 2017. „Ale nemožno vylúčiť ani priamy konflikt Ruska s NATO na území pobaltských krajín či novú etapu vojny s Ukrajinou. Pravdepodobnosť týchto dvoch scenárov nie je nulová, najmä keby mal Kremeľ aspoň formálnu možnosť tvrdiť, že nie je agresor, ale že využíva právo na obranu. V prospech takéhoto tvrdenia hovorí reakcia Ruska na rozmiestnenie doplnkových síl NATO v Pobaltí a aj podivný incident s takzvanými ukrajinskými diverzantmi na Kryme v auguste 2016,“ pokračuje politológ.

    Vojenské cvičenia však majú aj vnútropolitické dôvody. Ruskému ľudu je vštepované, že je potenciálne ohrozený – Západom a rozpínavou Severoatlantickou alianciou, teroristami, diverzantmi a podobne. Ľudia, ktorí majú pocit, že je ich krajina ohrozená, budú k svojmu režimu lojálnejší, aj keby mal naozaj veľké ekonomické a ďalšie problémy. Ruská ekonomika má skutočne problémy a potrebuje si udržať lojalitu občanov.

    „Samotný fakt, že orgány štátnej moci, miestnej samosprávy a podniky majú byť pripravené na vojnu, znamená, že Kremeľ má v rukách funkčný nástroj kontroly, ovplyvňovania a zvýšenia lojality pre svoje opatrenia zo strany štátnych a municipálnych úradníkov a manažmentu vojensko-priemyselných komplexov. Keď sa stavba legálnej moci rozpadá, militarizácia umožňuje udržiavať systém vládnutia v napätí,“ píše Luzin.

    Kremeľ ľuďom vysvetľuje, že Rusko sa stalo obliehanou pevnosťou, ktorá musí hájiť skutočné hodnoty proti skazenej morálke Západu a proti ozbrojeným nepriateľom, proti ktorým treba byť riadne ozbrojený. Vojna sa má v podstate stať bežnou súčasťou života.

    Celý článok si môžete prečítať TU.

    - Reklama -