Napriek tomu, že sme bezpečná krajina, zhoršila sa bezpečnostná situácia. Slovensko prichádza s novou stratégiou, avizuje Korčok

    0
    Ivan Korčok (Autor: TASR)

    “Jednou zo základných funkcií štátu je zaručenie bezpečnosti a tá je do výraznej miery ovplyvnená tým, čo sa deje okolo nás. Preto Slovenská republika nemôže nereagovať na zásadne zmenené medzinárodné a bezpečnostné prostredie. To je hlavný dôvod, prečo sme sa rozhodli túto stratégiu aktualizovať,” uviedol štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí Ivan Korčok. 

    Podľa neho sa od roku 2005, keď bola prijatá v súčasnosti platná stratégia, bezpečnostné prostredie zmenilo k horšiemu.

    “Netreba sa vôbec presviedčať o tom, že sa nás hlboko dotýkajú konflikty v našom najbližšom okolí, pozrite sa na východ, na juh od nás, ale aj v celom globálnom prostredí. Toto je zásadná zmena a bezpečnostná stratégia hovorí, že napriek tomu, že sme bezpečná krajina, zhoršila sa táto bezpečnostná situácia,” konštatoval.

    Podľa neho dôkazom toho, že sa situácia zhoršila, je napríklad porušovanie medzinárodného práva, terorizmus, migrácia a klimatické zmeny.

    Zároveň upozornil na to, že stratégiu bolo potrebné aktualizovať aj z dôvodu nových tzv. hybridných hrozieb.

    “Jedná sa o zmiešaný spôsob boja, kedy nepotrebujú tak povediac vojaci vyjsť von z kasární, napriek tomu, sú štáty ohrozené, nefungujú základné funkcie štátu,” spresnil Korčok.

    Ako tretí dôvod uviedol, že Slovensko jasne potvrdzuje do akého spoločenstva štátov patrí a ako má zadefinované vlastné bezpečnostné záujmy.

    “To podstatné je, že chceme vlastnú bezpečnosť budovať tak, že zdieľame toto bremeno, ale zároveň by sme to nedokázali bez našich spojencov, a to sú krajiny, ktoré sú členmi EÚ a NATO,” dodal.

    Na samotnú Bezpečnostnú stratégiu SR bude nadväzovať Obranná stratégia SR, ktorú má na starosti ministerstvo obrany.

    Aktualizovať bezpečnostnú a obrannú stratégiu SR sa súčasná vláda zaviazala v Programovom vyhlásení vlády SR. Podľa neho by sa zmeny mali dotknúť aj ďalších obranných dokumentov s cieľom zefektívniť fungovanie systému obrany štátu.

    Aktualizované znenie bezpečnostnej stratégie by sa malo predložiť na vládu do konca septembra, následne ju musí schváliť Národná rada SR.

    - Reklama -