Naplnia si vrecká alebo budú dostávať len drobné? Aké platy poberajú župní politici

    0
    Voľby do VÚC 2017 (Autor: TASR)

    Sobotňajšie župné voľby priniesli v krajine pod Tatrami viacero prekvapivých rezultátov. Novozvolení župani, ako aj krajskí poslanci sa môžu tešiť nielen z podpory od voličov. Nezanedbateľným benefitom je, pochopiteľne, aj ich finančné ohodnotenie.

    Asi neprekvapí, že najvyššie platy budú poberať predsedovia samosprávnych krajov, teda župani. Výnimku tvoria tí župani, ktorí sú zároveň poslancami národného parlamentu.

    Takým je napríklad smerák Jaroslav Baška, ktorý v Trenčianskom samosprávnom kraji (TSK) suverénne obhájil svoj post.

    „Na predsedu TSK Jaroslava Bašku sa vzťahuje zákon č. 120/1993 Z. z. o platových pomeroch niektorých ústavných činiteľov Slovenskej republiky v znení neskorších predpisov. Minimálnu mzdu poberá na základe § 4 tohto zákona; ak poslanec vykonáva okrem funkcie poslanca aj inú funkciu, ktorá je vyplácaná z verejných prostriedkov, patrí mu za výkon tejto funkcie príjem najviac v sume minimálnej mzdy,“ potvrdila Parlamentným listom všeobecne známy fakt vedúca komunikačného oddelenia TSK Veronika Rezáková. 

    Rovnako ako trenčiansky župan, aj jeho kolega zo Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) Juraj Blanár je poslancom NR SR a rovnako ako Baška aj Blanár je členom najsilnejšej slovenskej partaje Smer-SD.

    „Predseda Žilinského samosprávneho kraja poberá plat vo výške minimálnej mzdy 347 eur (v čistom). Odmeny nedostáva žiadne,“ prezradila PL hovorkyňa kancelárie predsedu ŽSK Lenka Záteková.

    Na rozdiel od Jaroslava Bašku sa Blanárovi nepodarilo obhájiť svoju funkciu, čo znamená, že v najbližšom období o uvedenú sumu 347 eur príde, keďže už nebude vykonávať funkciu župana.

    Odchádzajúci župan vedie schôdzu zastupiteľstva až do okamihu, kým nezloží sľub nový predseda kraja.

    Mimochodom, práve včera Erika Jurinová a Juraj Blanár na pracovnom stretnutí prerokovali dátum a priebeh ustanovujúcej schôdze. 

    Termín slávnostnej ustanovujúcej schôdze bol stanovený na 4. december 2017. Konať sa bude v Sobášnom paláci v Bytči o 10.00 hod., pričom Jurinová sa tak stane prvou ženskou župankou v histórii Slovenska.

    Členka parlamentnej opozície Jurinová sa však okamžite po zvolení vzdala svojho poslaneckého mandátu, to znamená, že bude mať nárok na plnú sumu v rámci županského platu.

    Podľa zákona prináleží predsedom samosprávnych krajov mesačný fixný plat 3 188 eur, k tomu im patria aj paušálne náhrady na výdavky súvisiace s vykonávaním funkcie.

    Okrem hĺbkového auditu župy má byť Jurinovej prvým krokom zriadenie Fondu na pomoc rodinám v ťažkých životných situáciách.

    Poslanci samosprávneho kraja nemajú plat, ale v súlade so zákonom o samosprávnych krajoch dostávajú mesačnú odmenu a paušálne náhrady. 

    „Spolu je to približne 570 eur (v čistom). Môžu požiadať o preplatenie cestovných náhrad na účasť na zasadnutí Zastupiteľstva alebo komisií ŽSK,“ dodala Lenka Záteková.

    Župní poslanci v TSK si prídu na trošku menšiu sumu.

    „Na základe uznesenia Zastupiteľstva TSK z 20. januára 2014 poslancovi Zastupiteľstva TSK prináleží mesačná odmena 450 eur, ak je poslanec aj predsedom komisie, má nárok na mesačnú odmenu 500 eur. V prípade poslancov Zastupiteľstva TSK, ktorí sú zároveň poslancami Národnej rady SR, poberajú minimálnu mzdu,“ vysvetlila Veronika Rezáková.

    Ešte o niečo menej si zarobia župní poslanci v Prešove. Mesačná odmena pre poslanca PSK je 435 eur.

    „Člen komisie má nárok na 1,3-násobok minimálnej mzdy, a teda sumu 565 eur 50 centov mesačne, pričom predseda komisie si mesačne prilepší už o 652 eur 50 centov,“ uviedla pre PL.sk hovorkyňa Prešovského samosprávneho kraja (PSK) Daša Jeleňová.

    Dlhoročný župan Peter Chudík poberal rovnako ako spomínaní Baška a Blanár minimálnu mzdu.

    „Vzhľadom na to, že zároveň vykonáva funkciu poslanca NR SR, predstavuje jeho mesačný plat 435 eur, teda minimálna mzda,“ spresnila Jeleňová.

    Chudík však rovnako ako Juraj Blanár neobhájil svoj post a županské žezlo bude musieť prenechať konkurentovi.

    Promptne reagoval aj hovorca Trnavského samosprávneho kraja (TTSK) Patrik Velšic, ktorý ozrejmil platové podmienky župných politikov v kraji.

    „V zmysle § 3, odst. 2 a 3 zákona č. 438/2001 Z. z. o platových pomeroch a ďalších náležitostiach súvisiacich s vykonávaním funkcie predsedu samosprávneho kraja (Tibora Mikuša) je jeho mesačný plat 3 646 eur.“

    Poslanci TTSK už poberajú, samozrejme, výrazne menej.

    „Napríklad predseda komisie Zastupiteľstva TTSK má mesačnú odmenu vo výške 580 eur, podpredseda komisie Zastupiteľstva TTSK odmenu 530 eur,“ uviedol Velšic.

    Mesačný plat atakujúci hranicu 3800 eur má dosluhujúci košický župan Zdenko Trebuľa.

    „Plat predsedu samosprávneho kraja je stanovený na základe Zákona č. 438/2001 Z.z. o platových pomeroch a ďalších náležitostiach súvisiacich s vykonávaním funkcie predsedu samosprávneho kraja. Aktuálny plat predsedu KSK je 3791,90 eur. Táto suma je vrátane paušálneho príplatku, ktorý je 145,84 eur,“ uviedla pre náš portál županova hovorkyňa Zuzana Bobríková.

    Čo sa týka župných poslancov, tí sú oproti županovi v pozícii „chudobných príbuzných“, čo potvrdzujú aj nasledujúce Bobríkovej slová.

    „Poslancom Zastupiteľstva KSK prináleží za výkon funkcie poslanca v zmysle vyššie uvádzaného zákona a v zmysle zásad mesačne odmena vo výške 365,13 € a poslancom, ktorí sú zároveň predsedami komisií patrí mesačná odmena vo výške 398,33 €. Zásadami upravená výška odmeny je uvádzaná bez odvodov,” zakončila hovorkyňa.

    Ďalší končiaci župan marian Kotleba poberá minálne mzdu, keďže je ako líder parlamentnej ĽSNS aj členom celonárodného parlamentu.

    „Predseda BBSK Marian Kotleba má mesačný plat vo výške 435 eur a odmeny vo výške 0 eur,“ uviedla zástupkyňa riaditeľa Úradu Banskobystrického samosprávneho kraja Michaela Piliarová.

    „Mesačná odmena krajského poslanca BBSK je vo výške 490,80 eur,“ doplnila čísla aj smerom k župným poslancom Piliarová.

    Naopak, nitriansky župan Milan Belica nesedí na rozdiel od Mariana Kotlebu v NRSR, preto poberá oveľa vyšší „županský“ plat. Konkrétne sumárnu sumu 3791,90 eur.

    „Z toho je plat vo výške 3646 eur a náhrady vo výške 145,90 eur,“ upresnila vedúca ľudských zdrojov kancelárie Úradu Nitrianskeho samosprávneho kraja Marcela Lievajová. 

    Skúseného Belicu môže tešiť aj fakt, že sa mu podarilo obhájiť svoj post a je tak jediným županom u nás, ktorý stojí na čele svojho úradu od vzniku samosprávnych krajov, teda od roku 2001.

    Keďže čoskoro zasadnú zastupiteľstvá v novom zložení, je možné, že v rámci odmien pre župných poslancov dôjde k úpravám. Okrem pravidelného príjmu si totiž poslanci môžu odhlasovať aj odmeny.

    Do práce pritom župným poslancom stačí prísť minimálne raz za dva mesiace.

    V Bratislavskej župe sa dostal do župného parlamentu aj niekdajší poslanec NR SR za stranu SaS Martin Chren. Príde mu spravodlivé poberať plat aj za mesiace, keď majú poslanci voľno?

    „Ani som nad tým nerozmýšľal, pretože som do župy nekandidoval kvôli platu,“ povedal stroho pre PL.sk liberálny politik.

    Do župného parlamentu v Banskej Bystrici sa dostala aj smerácka poslankyňa Jana Laššáková. V BBSK však rozhodne v minulosti poslanci nechodili do práce len každé dva mesiace.

    Dôvodom boli mimoriadne schôdze, ktoré zvolával teraz už dosluhujúci župan Marian Kotleba.

    „V rokoch 2014 až 2016 bolo tých mimoriadnych schôdzí naozaj dosť. Posledný rok už ani nie, no najmä predchádzajúce roky to bol dosť častý jav,“ dodala Laššáková.

    - Reklama -