Napádajú nás na ulici aj na sociálnych sieťach. Židia v Nemecku sa necítia bezpečne a volajú o pomoc

    0
    Ilustračné foto (Autor: SITA)

    Nemecko dávajú ako úspešný príklad vyrovnania sa s vlastnou minulosťou. Vzhľadom na narastajúci antisemitizmus však všetko nasvedčuje tomu, že sa mu minulosť vracia späť. Politici a médiá sa však nemôžu zhodnúť, či za silnejúci antisemitizmus môžu novoprichádzajúci moslimskí prisťahovalci, alebo rodení Nemci, ktorí sú označovaní za “krajnú pravicu”.

    Faktom však zostáva, že židia sa v Nemecku cítia čoraz menej bezpečne. A to napriek tomu, že v Nemecku stále viac dominuje ideológia multikulturalizmu a spoločnosť ešte nikdy nebola natoľko otvorená prisťahovalectvu. Táto otvorenosť sa však týka skôr migrantov z Blízkeho východu a Afriky, ktorú presadzujú najmä ľavicové strany ako SPD, Zelení a Ľavica. Politické strany z ľavicového spektra sú však zároveň viac než iné kritické voči Izraelu a z toho pramení aj ich trochu prezieravý vzťah k židovskej komunite.

    Celý text v nemčine máte k dispozícii TU.

    Bývalá šéfka Ústrednej rady židov v Nemecku Charlotte Knoblochová tvrdí, že nemeckí židia žijú v každodennom strachu. „Na verejných miestach sa môžeme prejavovať len pod policajnou ochranou a riadiť sa striktnými bezpečnostnými pravidlami. V opačnom prípade nám hrozí vážne nebezpečenstvo. Agresívne napádanie na ulici či na sociálnych sieťach pre židovský pôvod je v súčasnom Nemecku každodennou realitou.”

    Knoblochová konkrétne hovorila o zničení chanukových sviečok v Heilbronne a zrušenie verejných osláv sviatku chanuka v Mülheime z obáv pred možnými násilnosťami. „Antisemitský motív je v týchto prípadoch zrejmý na prvý pohľad. Opäť sa tak potvrdí to, na čo sa sťažujeme už dlhší čas. A to, že židovské inštitúcie, synagógy či cintoríny a vôbec všetko, čo súvisí so židovstvom, sú terčom nenávisti a cielenej deštrukcie.“

    Bývalá šéfka Ústrednej rady židov vyzýva vládu, aby konečne zasiahla. „Antisemitizmus v rámci ľavice, moslimskej komunity a vôbec celej spoločnosti stále posilňuje. Je najvyšší čas zriadiť úrad, ktorý sa bude týmito hrozbami vážne zaoberať. Mal by mať však silné právomoci, inak jeho zriadenie nemá žiadny zmysel. Včera bolo neskoro a nemecké úrady sa mali rastúcemu antisemitizmu postaviť už dávno,“ domnieva sa Knoblochová.

    - Reklama -