Naozaj sa Slovensku až tak darí? Pozrite si extra čísla, ktoré vám stiahnu úsmev

    0
    Premiér Robert Fico (Autor: SITA)

    Denník SME priniesol prehľad šiestich grafov, v ktorých je Slovensko buď prvé, alebo sa pohybuje na popredných priečkach, nie však v rastúcej ekonomike či lichotivej nezamestnanosti. Z júnovej správy OECD vyplýva, že úspech, o ktorom hovorí premiér Robert Fico, skutočne je, no prejedáme ho a neriešime hrozby, ba čo viac, ignorujeme ich. V porovnávaní s ostatnými krajinami máme zúfalú efektivitu verejnej správy. Správa by mala zachytávať kombináciu viacerých faktorov, a to mieru byrokracie, kvalitu súdnictva, korupciu a neefektívne riadenie krajiny. Zo šiestich možných bodov sme získali 1,8, čo je najmenej.

    Ľudia na Slovensku tiež neveria súdom. Vnímanie ich nezávislosti je u nás výrazne horšie aj v porovnaní s našimi susedmi Maďarskom a Poľskom. Veselo neznie ani informácia, že od roku 2000 sa zdesaťnásobil počet ľudí, ktorí odišli pracovať do zahraničia. Opäť od nás odchádzajú ľudia húfnejšie ako z Čiech alebo Maďarska.

    Rezort ministra Petra Plavčana neobstál lepšie. Len desatina našej mládeže má výbornú gramotnosť a vie pochopiť komplikovaný text. Okrem klesajúcich výsledkov žiakov sa pochváliť nemôžeme ani platmi učiteľov. Aby toho nebolo málo, visí nad nami Damoklov meč v podobe automobilového a strojárskeho priemyslu. Čo sme vybudovali, nám totiž môžu zobrať roboty, ktoré budú čoraz lacnejšie a môžu nahradiť prácu ľudí. V správe sme ako krajina najviac ohrozená automatizáciou. V tesnom závese sa drží Česko a o pár priečok za ním Poľsko.

    Pochváliť sa nemôžeme ani zdravotníctvom. Slovensko je krajina, v ktorej sa najviac umiera na rakovinu a ischemické ochorenia srdca. Rovnako máme najnižší počet rokov, ktorý sa našinec dožíva v dobrom zdraví, rozumej skôr, ako nastúpia choroby.

    - Reklama -