Namiesto môjho syna sa venujte potomkom mafiánov, pustil sa Erdogan do talianskej justície

    0
    Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan a jeho syn Bilal Erdogan (Autor: SITA)

    Erdogan súčasne upozornil, že vyšetrovanie jeho syna pre podozrenie z prania špinavých peňazí môže ohroziť bilaterálne vzťahy medzi oboma krajinami. Taliansky premiér Matteo Renzi reagoval na spomínané slová prostredníctvom jednej zo sociálnych sietí slovami: “V tejto krajine sa sudcovia riadia talianskym právom a ústavou, nie slovami tureckého prezidenta. Tomu sa hovorí právny štát.” Predseda talianskej vlády súčasne zdôraznil nezávislosť justície a jej boj proti nezákonnostiam akéhokoľvek typu.

    Rezort zahraničných vecí v Ríme v reakcii poznamenal, že talianska justícia vedie úspešný boj proti mafii. “V žiadnom prípade nepotrebuje povzbudenie od Erdogana,” zdôraznilo ministerstvo. Informovali o tom talianske i francúzske elektronické médiá.

    Bilal Erdogan (35), ktorý si robí doktorát na Univerzite Johnsa Hopkinsa v Bologni, mal z Turecka do Talianska ilegálne previezť značné množstvo finančných prostriedkov. V tejto súvislosti je podozrivý z prania špinavých peňazí. Vyšetrovanie kauzy sa začalo na základe trestného oznámenia tureckého veľkopodnikateľa Murata Hakana Uzana, ktorý podobne ako jeho otec ušiel v roku 2003 pred zatknutím do zahraničia. Podľa neho sa Bilal Erdogan nezdržiaval v Bologni kvôli štúdiu, ale kvôli organizácii ilegálnych obchodov rodiny. Štúdium v Bologni prerušil ešte v roku 2007.

    Spomínaný iniciátor vyšetrovania je bratom Cema Uzana – spoluzakladateľa a lídra tureckého pravicovo-populistického subjektu Mladá strana (GP). Vyšetrujúci sudca v Bologni iba nedávno, 20. júla, vyhovel žiadosti prokuratúry a predĺžil vyšetrovanie syna tureckého prezidenta.

    - Reklama -