Nakŕmil Danko európske elity za horibilnú sumu? Hostina pre papalášov dostala matovičovcov a národniara do poriadneho konfliktu

    0
    Andrej Danko (Autor: TASR)

    Summitová večera pre európskych šéfov parlamentu mala vyjsť poriadne draho. Podľa Nového Času päťchodové menu zahŕňajúce napríklad pečenú cviklu s kozím syrom, grilovaného pstruha či jelení steak stálo takmer 61-tisíc eur. Denník poznamenáva, že ak by išlo o predsedov parlamentov, teda 19 ľudí, troch podpredsedov parlamentu, prezidenta a premiéra, tak na jednu osobu by večera vyšla na 2 500 eur.

    Záhada predraženej večere

    Kancelária národnej rady v oficiálnom stanovisku tieto tvrdenia popiera a informácie o predraženej luxusnej večeri odmieta. „Večera, ktorá bola podávaná najvýznamnejším štátnikom, nestála 60-tisíc eur. Päťchodové menu stálo na osobu 55 eur,“ píše sa v tlačovej správe. Zároveň v nej upozorňujú, že „hostiny“ sa nezúčastnilo len 24 ľudí: „…večera bola podávaná pre 270 ľudí!“

    „Pre vysvetlenie, päťchodové slávnostné menu stálo 55 eur na osobu. Zároveň však Národná rada SR nie je reštauračné zariadenie, čiže v sume musela rátať aj so zaplatením personálu. Išlo o viac ako 100 ľudí. Hostí obsluhovalo viac ako 70 čašníkov, varilo im 10 kuchárov a pomáhal ďalší pomocný personál. Rovnako Národná rada SR nemá potrebné vybavenie (taniere, príbory, poháre…), aby protokolárne odstolovala pre 270 hostí. Aj tento podstatný fakt tvoril sumu za slávnostnú večeru. V spomínanej sume je zároveň zahrnutý aj kultúrny program, v ktorom vystúpili desiatky rôznych slovenských umelcov,“ píše sa v podrobnom opise v tlačovej správe.

    Ešte drahšia večera?

    Igor Matovič a Veronika Remišová z Obyčajných ľudí na margo problematiky zvolali tlačovku, kde upozornili, že médiá a aj kancelária národnej rady operovali s nepresnou sumou. „Na naše prekvapenie sme zistili, že táto večera nestála 60-tisíc eur, ale 72 718 eur,“ priblížil Matovič.

    Podľa neho informácia o sume, ktoré ponúka oficiálna stránka o financovaní honosnej večere, je uvedená bez DPH napriek tomu, že sa na stránke píše opak. Matovič dodáva, že k informáciám, kde figuruje suma 72 718 eur sa dostala tajomníčka strany OĽaNO, ktorá má prístup k internému systému národnej rady. Matovič upozornil, že ak sa večere zúčastnilo 270 ľudí, tak ako informovala Kancelária národnej rady, suma by sa pohybovala okolo 269 eur na osobu. „Andrej Danko tu zorganizoval niečo, čo stojí, keď si zorganizujete celodennú a celonočnú svadbu, 30 či 40 eur. On to zorganizoval iba deväťkrát drahšie,“ povedal poslanec.

    Šéf OĽaNO tiež obviňuje Kanceláriu národnej rady, že dostatočne detailne neinformovala o rozpočte samotnej večere. „Kancelária národnej rady viac ako mesiac odmieta zverejniť položkovitý rozpočet tohto mecheche, ktoré si Andrej Danko zorganizoval,“ kritizuje šéfa národnej rady. „Vyzývame pána Danka, aby zverejňoval pravdivé informácie,“ navrhla Veronika Remišová na margo zmätku okolo DPH a sumy „precenenej“ večere.  

    Danko prešiel do protiútoku

    Na večernej tlačovej konferencii Danko opäť konštatoval, že hostina bola v skutočnosti pre asi 270 ľudí a teda pomerne lacná. Vyzval zároveň médiá a politikov, aby nevytvárali účelové senzácie. 

    - Reklama -