Nakoniec budem ja zodpovedný za to, či budeme v jadre. Štát sa raz bude musieť riadiť ako firma, odkazuje Danko

    0
    Andrej Danko (Autor: TASR)

    „Urobím všetko pre to, aby sa zvláštni jednotlivci, ktorí sú v parlamente na čele politických strán, nedotkli politickej moci,“ uviedol Danko pre denník Nový Čas. Považuje pritom za problém, že Smer sa naučil vládnuť sám. „On sa tiež učí vládnuť v koalícii a existujú ľudia, ktorí s tým nie sú stotožnení. Ale nebudem sa pozerať na to, ako nedokážem napĺňať svoje programové veci,“ doplnil.

    „Ak hovoríme, že ekonomike sa darí, tak to ľudia musia pocítiť,“ uviedol ďalej Danko v rozhovore pre denník. Smer nazval silnou politickou stranou nekompromisne idúcou za svojím cieľom. „SNS prišla do parlamentu po dlhšom období s odretými ušami. Môj vzťah k Ficovi musí byť ako mladšieho kolegu k staršiemu,“ uviedol s tým, že jeho vkladom do koalície je, že je človek z praxe. „Ja viem, ako veci fungujú z hľadiska trhu a podnikania,“ konštatoval.

    Štát ako firma

    „Robert Fico je dlhšie politik – kladie väčší dôraz na komunikáciu, na výstupy, ja sa často zašijem v procesoch a vo veciach. Snažím sa to riadiť tak, ako sa má riadiť štát. A štát sa raz bude musieť riadiť ako firma. A to napriek tomu, že musí plniť aj veľa spoločenských úloh,“ zafilozofoval si Danko.

    SNS podľa jeho slov nemá záujem na inej vláde. „SNS nevidí alternatívu, ale to neznamená, že za každú cenu budeme fackovací panák v koalícii. Aj keď som mladší a viem prejaviť úctu premiérovi, tak si myslím, že SNS si tiež zaslúži úctu od svojich kolegov.“

    Niektoré vyjadrenia podpredsedov Smeru Danko nevnímal dobre. „Ak by sa takto vyjadrovali pri Čistom dni moji ministri alebo poslanci, tak táto vláda neexistuje. Sú veci, ktoré si koalícia musí nechať v kuchyni a ktoré si musím vydebatovať zoči-voči s premiérom Ficom,“ myslí si predseda SNS. Uviedol ďalej, že bude konať, ale všetko má svoj čas. „Som človek, ktorý dokáže veci riešiť racionálne a bez emócií,“ doplnil.

    Plavčan je profesor, nie kaderník, tvrdí Danko

    Danko tvrdí, že neexistuje prepojenie SNS ani s hodnotiteľom, ani s firmami. „Keď som vyberal ministrov, vyberal som tých, ktorí pracujú na ministerstvách práve preto, že SNS mala za sebou históriu korupcie a pošpinenia. Nedovolím, aby taká špina bola na SNS hádzaná. Nikto nedokázal akúkoľvek spojitosť týchto vecí s ministrom Plavčanom. On je profesor, nie kaderník.“

    Podľa šéfa SNS nemusia však byť vždy ľudia mediálne zdatní: „Pretože sú aj takí, ktorí sa dokážu postaviť a odkomunikovať vec, ktorá nie je pravdivá, pravdivo. Dokážu s kamennou tvárou klamať.“ Ministra Plavčana označil za dobrého človeka, profesora zdatného vo svojej oblasti. „To, že možno komunikačne neodpovedá tak, ako by si nektorí novinári žiadali, je naozaj len otázka mediálnych tréningov,“ nazdáva sa.

    „Nemám najmenší problém urobiť personálne opatrenia vo vzťahu k nemu, ale chcem mať na to relevantné dôvody,“ uviedol Danko s tým, že plánoval Plavčana zavolať na predsedníctvo SNS, aby odpovedal na otázky členov strany.

    Telefonát od Bugára

    „Na to, aby bol vyvážený vzťah, musia dať záruky aj koaliční partneri. Pán Bugár bol o mojich krokoch podrobne informovaný a vedel o tom, z čoho moje kroky vyplynuli a aké sú ďalšie požiadavky SNS pre ďalšiu existenciu vlády. Nemôžeme sa nechať vykrádať svojím koaličným partnerom, pošpiňovať,“ dodal Danko.

    „Nakoniec budem ja zodpovedný, paradoxne, za to, či budeme v jadre EÚ, keby boli predčasné voľby,“ vyjadril predseda SNS v závere rozhovoru pre denník Nový Čas svoje obavy. Počas rozhovoru sa Dankovi pokúšal dovolať Béla Bugár. Bolo to asi desať minút pred Ficovým vyhlásením o tom, že by mal Danko odvolať Plavčana.

    - Reklama -